ΗΠΑ: Ακτιβίστρια βουλευτής τάσσεται υπέρ των αμβλώσεων μιλώντας για τον βιασμό της

Η πολιτικός αποκάλυψε για πρώτη φορά ότι έπεσε θύμα βιασμού όταν ήταν 22-23 ετών: «Όταν ήμουν περίπου 22-23 ετών, με βίασαν ενώ ζούσα εδώ, στη Νέα Υόρκη», είπε σε διαδήλωση στην οποία παρευρέθηκε

Αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο προκαλεί η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου στις ΗΠΑ που ανατρέπει το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση.

Στο θέμα αναφέρθηκε η Αμερικανίδα Δημοκρατική και ακτιβίστρια, Αλεξάντρια Οκάζιο Κορτέζ, μιλώντας για τη δική της τραυματική εμπειρία βιασμού.

Η πολιτικός αποκάλυψε για πρώτη φορά ότι έπεσε θύμα βιασμού όταν ήταν 22-23 ετών: «Όταν ήμουν περίπου 22-23 ετών, με βίασαν ενώ ζούσα εδώ, στη Νέα Υόρκη», είπε σε διαδήλωση στην οποία παρευρέθηκε.

«Ήμουν μόνη. Μάλιστα, ένιωθα τόσο μόνη, που χρειάστηκε να κάνω τεστ εγκυμοσύνης σε δημόσια τουαλέτα, στο κέντρο του Μανχάταν» πρόσθεσε.

«Ενώ περίμενα το αποτέλεσμα, το μόνο που μπορούσα να σκεφτώ ήταν 'δόξα τω Θεώ που, τουλάχιστον, έχω επιλογή. Eυχαριστώ τον Θεό που μπορούσα, τουλάχιστον, να έχω την ελευθερία να επιλέξω τη μοίρα μου. Δεν ήξερα τότε, καθώς περίμενα, ότι το αποτέλεσμα θα ήταν αρνητικό. Αλλά αυτό δεν έχει σημασία και αυτό μας αφορά όλους. Αυτό δεν είναι ένα ζήτημα δικαιωμάτων των γυναικών. Είναι ένα ζήτημα για όλους μας» υπογράμμισε.

Η Κορτέζ κάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, να βγει μπροστά και να ανοίξει κλινικές για αμβλώσεις με έξοδα του κράτους.

Με την αφήγηση της τραυματικής της εμπειρίας, η Κορτέζ τάσσεται στο πλευρό των γυναικών που αντιτίθενται στη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου και μίλησαν ανοιχτά για τις δικές τους εμπειρίες για τη άμβλωση.

Τι αναφέρει η απόφαση για τις αμβλώσεις

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέτρεψε την Παρασκευή την ιστορική απόφαση του 1973 «Roe v. Wade» που αναγνώριζε το συνταγματικό δικαίωμα μιας γυναίκας να κάνει άμβλωση και τη νομιμοποίησε σε όλη τη χώρα.

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου έδωσε μια σημαντική νίκη στους Ρεπουμπλικάνους και στους συντηρητικούς θρησκευόμενους που θέλουν να περιορίσουν ή να απαγορεύσουν τη διαδικασία.

«Το Σύνταγμα δεν εκχωρεί το δικαίωμα σε άμβλωση» ανέφερε η απόφαση της 24ης Ιουνίου από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

«Η εξουσία για τη ρύθμιση των αμβλώσεων πρέπει να επιστρέψει στον λαό και τους εκλεγμένους αντιπροσώπους του», υποστήριζε.

Έξι από τους εννέα δικαστές ψήφισαν υπέρ της απαγόρευσης.

Τρεις από τους δικαστές της πλειοψηφίας είχαν διοριστεί από τον Ντόναλντ Τραμπ. Η απόφαση αφαιρεί το δικαίωμα των γυναικών να αποφασίζουν για την διακοπή της κύησης και πολλοί υποστηρίζουν πως η χώρα με αυτή πηγαίνει μισό αιώνα πίσω.

Πηγή: skai.gr