ΝΑΤΟ: Αποφασιστικότητα για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας - Πώς αντιδρά στο σκληρό παζάρι της Άγκυρας

Διαβεβαιώσεις ότι η Φινλανδία και η Σουηδία θα πάρουν το πράσινο φως από όλα τα κράτη-μέλη για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, παρά τις αντιρρήσεις που διατυπώνει η Τουρκία, έδωσαν σήμερα η ηγεσία της Βορειοατλαντικής Συμμαχία, οι ΗΠΑ και η Γερμανία.

Η πλειονότητα των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ δηλώνουν θετικές στο άνοιγμα της Συμμαχίας προς τις δύο σκανδιναβικές χώρες, όπως φάνηκε και από το χθεσινό άτυπο δείπνο των υπουργών Εξωτερικών στο Βερολίνο.

Με μοναδική παραφωνία την Τουρκία...

Σήμερα σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, και η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, δήλωσαν ότι η πόρτα του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτή για τις δύο χώρες, εφόσον αποφασίσουν να υποβάλουν αίτημα για ένταξη.

«Η Τουρκία δεν σκοπεύει να εμποδίσει την ένταξη, επομένως είμαι βέβαιος ότι θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στις ανησυχίες που έχει εκφράσει η Άγκυρα κατά τρόπο ο οποίος δεν θα καθυστερήσει την διαδικασία ένταξης» των δύο χωρών, δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνάντησης των ΥΠΕΞ, στο Βερολίνο.

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος. Έχει εκφράσει κάποιες ανησυχίες (…) Όταν ένας σύμμαχος εγείρει ανησυχίες, έχουμε αποδείξει εδώ και δεκαετίες ότι είμαστε σε θέση να καθίσουμε και να βρούμε συναινέσεις για να προχωρήσουμε. Αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε και σε αυτή την περίπτωση. Διότι όλοι αναγνωρίζουν την ιστορικότητα της στιγμής».

Και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ «υποστηρίζουν σθεναρά» τα αιτήματα της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Σημείωσε ακόμη πως μίλησε με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για τις ανησυχίες της Άγκυρας σχετικά με την ένταξη των δύο χωρών και είναι πεπεισμένος ότι μπορεί να επιτευχθεί συναίνεση.

«Δεν θέλω να χαρακτηρίσω τη συγκεκριμένη συζήτηση που είχαμε είτε με τον υπουργό Εξωτερικών, είτε κατά τις συνεδριάσεις του ΝΑΤΟ, όμως μπορώ να πω το εξής: υπήρξε σχεδόν απ' όλους στο τραπέζι πολύ ισχυρή υποστήριξη για την ένταξη (της Σουηδίας και της Φινλανδίας) στη συμμαχία», δήλωσε ο Μπλίνκεν στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο.

«Αν είναι αυτό που θα επιλέξουν να πράξουν, είμαι εντελώς πεπεισμένως ότι θα επιτύχουμε συναίνεση» πρόσθεσε ο υπουργός.

Σκληρό παζάρι από την Τουρκία

«Αγκάθι» στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας αποτελούν οι αντιρρήσεις της Τουρκίας, η οποία βάζει τρεις όρους για να πει το «ναι».

Από τις σημερινές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Βερολίνο προκύπτει ότι η Τουρκία θέλει να ξεκινήσει διαπραγμάτευση με την Φινλανδία και την Σουηδία, έτσι ώτε να κερδίσει κάποια ανταλλάγματα.

Συγκεκριμένα ο Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Σουηδία και η Φινλανδία πρέπει να σταματήσουν να υποστηρίζουν τρομοκράτες στις χώρες τους (PKK), να παράσχουν ξεκάθαρες εγγυήσεις ασφαλείας και να άρουν απαγορεύσεις εξαγωγών προς την Τουρκία, εφόσον επιδιώκουν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.

Σε επόμενες δηλώσεις του ο Τσαβούσογλου ξεχώρισε την περίπτωση της Φινλανδίας από αυτή της Σουηδίας, λέγοντας ότι η μεν Φινλανδία δείχνει σεβασμό στις τουρκικές ανησυχίες, όμως η Σουηδία συνεχίζει να είναι «προκλητική»

«Οι δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας δυστυχώς δεν είναι εποικοδομητικές. Συνεχίζει να κάνει προκλητικές δηλώσεις» υποστήριξε ο Τσαβούσογλου μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους στο Βερολίνο, στο περιθώριο της άτυπης συόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

«Υποστηρίζουμε ανέκαθεν την πολιτική ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ. (...) Όμως το γεγονός ότι αυτές οι δύο χώρες είναι σε επαφή με τα μέλη μιας τρομοκρατικής οργάνωσης, το ότι η Σουηδία τους στέλνει όπλα και το ότι επιβάλλουν περιορισμούς στις εξαγωγές αμυντικού υλικού προς την Τουρκία, αντιβαίνουν στο πνεύμα της συμμαχίας» υποστήριξε ο Τσαβούσογλου.

Κατά τη συνάντησή του με τους δύο υπουργούς, αυτοί οι τελευταίοι του έκαναν προτάσεις με στόχο να «απαντηθούν οι ανησυχίες της Τουρκίας» πρόσθεσε.

Ο Τσαβούσογλου διευκρίνισε πως περιμένει να δει «τις εγγυήσεις» που θα προταθούν από τις δύο χώρες.

«Πρέπει οπωσδήποτε να μπει ένα τέλος στην υποστήριξη των τρομοκρατικών οργανώσεων και να αρθούν οι περιορισμοί στις εξαγωγές προς την Τουρκία. Δεν το λέω για να κάνω παζάρι, αλλά επειδή αυτό σημαίνει να είναι κανείς σύμμαχος» επέμεινε.

Πηγή: skai.gr