Νότια Αφρική: Σε δηλητηρίαση από διαρροή αερίου ενδέχεται να οφείλεται ο θάνατος 21 εφήβων μέσα σε κλαμπ

Όλα τα θύματα ήταν εφηβικής ηλικίας και το νεότερο ήταν ένα 13χρονο κορίτσι. Υπάρχουν και πολλοί επιζώντες, ορισμένοι εκ των οποίων νοσηλεύονται ενώ άλλοι δεν έπαθαν τίποτα.

Σε διαρροή αερίου ενδέχεται να οφείλεται ο θάνατος 21 νέων που βρέθηκαν το Σαββατοκύριακο νεκροί μέσα σε ένα δημοφιλές νυχτερινό κέντρο, έξω από την πόλη Ιστ Λάντον, στην ανατολική ακτή της Νότιας Αφρικής.

Όλα τα θύματα ήταν εφηβικής ηλικίας και το νεότερο ήταν ένα 13χρονο κορίτσι. Υπάρχουν και πολλοί επιζώντες, ορισμένοι εκ των οποίων νοσηλεύονται ενώ άλλοι δεν έπαθαν τίποτα.

Ο θάνατος των νέων σκόρπισε θλίψη και οργή στη χώρα. Συγγενείς των θυμάτων είπαν ότι επί εβδομάδες ζητούσαν επίμονα να κλείσει το νάιτκλαμπ, χωρίς αποτέλεσμα.

Ένας εκπρόσωπος της ιατροδικαστικής υπηρεσίας αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για τις έρευνες, μέχρι να εκδοθεί το τελικό πόρισμα.

Οι αρχές της επαρχίας του Ανατολικού Ακρωτηρίου ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους ότι διενεργήθηκε η νεκροψία-νεκροτομή στα 21 θύματα και έχουν ληφθεί δείγματα τα οποία θα εξεταστούν εργαστηριακά. Η αστυνομία από την πλευρά της ανέφερε μόνο ότι συνεχίζεται η έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας.

Οι αρχές απέκλεισαν το ενδεχόμενο να ποδοπατήθηκαν οι νέοι λόγω του συνωστισμού και υποθέτουν ότι δηλητηριάστηκαν κατά λάθος από κάτι που έφαγαν, ήπιαν ή κάπνισαν. Μια πηγή ωστόσο είπε στο πρακτορείο Reuters ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να δηλητηριάστηκαν από κάποιο αέριο στο ισόγειο του κτιρίου, που δεν είχε επαρκή εξαερισμό. Διενεργείται έρευνα για να εξακριβωθεί εάν δηλητηριάστηκαν από μονοξείδιο του άνθρακα, από καύση προπανίου μέσα στο κλαμπ ή από κάποιο άλλο αέριο, πρόσθεσε.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι τα πτώματα ανέδιδαν μια παράξενη «χημική οσμή». Η αστυνομία εξετάζει όλες τις συσκευές που βρέθηκαν στον χώρο.

Κάποια από τα θύματα που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία είπαν ότι αισθάνονταν πόνους στο στήθος και την πλάτη.

Λιγοστοί κάτοικοι της συνοικίας Σίνερι Παρκ, όπου σημειώθηκε η τραγωδία, διαδήλωσαν σήμερα έξω από το κλαμπ, η άδεια λειτουργίας του οποίου ανακλήθηκε την Δευτέρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ