Μπόρις Τζόνσον: Δεν υπάρχει δικαιολογία για να καθυστερήσει η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Είδαμε τι συμβαίνει όταν δεν έχεις την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, προκαλείς τον χειρότερο πόλεμο στην Ευρώπη εδώ και 80 χρόνια, είπε ο Τζόνσον

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον είπε στο CNN ότι δεν υπάρχει «καμία πιθανή δικαιολογία» για να καθυστερήσει η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ενώ προέτρεψε τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην κουραστούν να στηρίζουν την Ουκρανία εναντίον της Ρωσίας, λέγοντας ότι η νίκη επί της Μόσχας είναι επιτακτική.

Σε συνέντευξή του στο CNN,  μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ την Τετάρτη, ο Τζόνσον κάλεσε τις ΗΠΑ να συνεχίσουν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της σταθερής αποστολής όπλων. 

Αναφερθείς στο ζήτημα της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δήλωσε ότι «δεν μπορεί να υπάρχει καμία πιθανή δικαιολογία ή λόγος για να συνεχίσουμε να γελιόμαστε και να καθυστερούμε», και πρόσθεσε ότι είναι «πολύ σημαντικό» να εδραιώσουμε ότι η Ουκρανία βρίσκεται στο δρόμο της ένταξης στο ΝΑΤΟ. «Η τελευταία αντίρρηση που απέμεινε ήταν ότι θα κάτι τέτοιο θα ήταν προκλητικό για τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Λοιπόν, είδαμε τι συμβαίνει όταν δεν έχεις την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, προκαλείς τον χειρότερο πόλεμο στην Ευρώπη εδώ και 80 χρόνια».

Κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του, ο Τζόνσον ήταν ένθερμος υποστηρικτής της Ουκρανίας και ανέπτυξε στενή σχέση συνεργασίας με τον Ζελένσκι, και έγινε ένας από τους πρώτους ξένους ηγέτες που έκανε το επικίνδυνο ταξίδι στο Κίεβο. Ο Τζόνσον παραιτήθηκε από πρωθυπουργός τον Σεπτέμβριο του 2022 και από βουλευτής τον Ιούνιο, στον απόηχο των σκανδάλων σχετικά με χειρισμούς του στη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Την Τετάρτη προειδοποίησε ότι εκτός από τον ρωσικό στρατό, ο μεγαλύτερος εχθρός που έχουν οι Ουκρανοί στη σύγκρουση είναι η «κόπωση της Ουκρανίας». «Είναι η εξάντληση του υπόλοιπου κόσμου, και ιδιαίτερα των υποστηρικτών της Ουκρανίας, να διασφαλίσουν ότι θα κερδίσουν». «Αλλά πρέπει να κερδίσουν, είναι απολύτως κρίσιμο», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι η νίκη της Ουκρανίας είναι «ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και την ελευθερία σε όλο τον κόσμο».

Στη συνέντευξη, ο Τζόνσον είπε επίσης ότι υποστηρίζει την απόφαση του Μπάιντεν να παράσχει στην Ουκρανία πυρομαχικά διασποράς, παρά το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο εξέφρασε την αντίθεσή του. «Νομίζω ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν έκανε το σωστό και όσο πιο γρήγορα οι Ουκρανοί μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για να ανακαταλάβουν το έδαφός τους, τόσο περισσότερες ζωές θα σωθούν».
 

Πηγή: skai.gr