Μπόρις Tζόνσον: Θέλω πρόωρες εθνικές εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου (upd)

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός - skai.gr 

Πρόταση για διενέργεια πρόωρων εκλογών στις 12 Δεκεμβρίου θα υποβάλει τη Δευτέρα στη Βουλή των Κοινοτήτων ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος απέστειλε σχετική επιστολή στον επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν την οποία έδωσε στη δημοσιότητα. 

Όπως δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός αμέσως μετά την ολοκλήρωση έκτακτου πολιτικού υπουργικού συμβουλίου στην Ντάουνινγκ Στριτ, φαίνεται ότι η ΕΕ θα προσφέρει στο Λονδίνο νέα παράταση της διαδικασίας του Brexit, απόφαση που αναμένεται να ληφθεί στις Βρυξέλλες την Παρασκευή.

Η Ντάουνινγκ Στριτ άφηνε να εννοηθεί ότι μια μεγάλης διάρκειας παράταση θα προκαλούσε αίτημα για πρόωρες εκλογές από τον πρωθυπουργό, παρά το γεγονός ότι υπουργοί και ορισμένοι σύμβουλοί του θεωρούν πως θα ήταν καλύτερο πρώτα να επιχειρήσει να περάσει το νομοσχέδιο και τη συμφωνία του Brexit από τη Βουλή και ύστερα να διεξαχθούν εκλογές.

Πάντως ο κ. Τζόνσον είπε ότι θα δώσει την ευκαιρία στην αντιπολίτευση να συνεχίσει την εξέταση του «παγωμένου» νομοσχεδίου έως την 6η Νοεμβρίου, ημέρα που θα πρέπει να διαλυθεί η Βουλή για να προκηρυχθούν οι εκλογές για τη 12η Δεκεμβρίου, εφόσον εγκριθεί η πρόταση για εκλογές.

Για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών κατόπιν πρότασης της κυβέρνησης ο νόμος απαιτεί τη συναίνεση των 2/3 των βουλευτών. Αν και η ηγεσία του Εργατικού Κόμματος εμφανίζεται να στηρίζει τις γρήγορες εκλογές, εκτιμάται ότι σχεδόν η μισή κοινοβουλευτική ομάδα του Τζέρεμι Κόρμπιν προτιμά να συνεχιστεί η συζήτηση επί του νομοσχεδίου του Brexit με την ελπίδα να περάσουν τροπολογίες περί δεύτερου δημοψηφίσματος και παραμονής στην τελωνειακή ένωση.

Στις προηγούμενες δύο προτάσεις του Μπόρις Τζόνσον για εκλογές οι Εργατικοί απείχαν της ψηφοφορίας, με αποτέλεσμα να μη συγκεντρωθούν τα απαραίτητα 2/3 των θετικών ψήφων.

Οι Βρετανοί δεν είναι συνηθισμένοι σε εκλογές μέσα στο Δεκέμβριο, καθώς οι πολιτικοί ήταν πάντα απρόθυμοι να διαταράξουν τις προετοιμασίες για τα Χριστούγεννα. Η τελευταία εκλογική διαδικασία στη χώρα μήνα Δεκέμβριο διεξήχθη το 1923.