Τρίζει ξανά, η καρέκλα του Μπόρις Τζόνσον - Οι παραιτήσεις και το «Game Over» των Times

Άμεση αναπλήρωση των υπουργών που παραιτήθηκαν από τον λαβωμένο Μπόρις Τζόνσον

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Με δύο πολιτικούς του συμμάχους αντικατέστησε ο Μπόρις Τζόνσον τους κορυφαίους υπουργούς που παραιτήθηκαν το βράδυ της Τρίτης με αιχμές κατά του Βρετανού Πρωθυπουργού εγείροντας εκ νέου αμφιβολίες για το μέλλον του στο Νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

Στη θέση του Ρίσι Σούνακ στο Υπουργείο Οικονομικών τοποθετήθηκε ο μέχρι τώρα Υπουργός Παιδείας Ναντίμ Ζαχάουι και το Υπουργείο Υγείας που άφησε ο Σάτζιντ Τζάβιντ αναλαμβάνει ο μέχρι τώρα προϊστάμενος προσωπικού της Ντάουνινγκ Στριτ και πρώην Υπουργός Brexit Στιβ Μπάρκλεϊ.

Με τους διορισμούς αυτούς εκτιμάται ότι ο Μπόρις Τζόνσον θέλησε να δώσει αμέσως το μήνυμα πως παρά τις δύο τραυματικές παραιτήσεις, τις προτροπές από μερικούς βουλευτές του και τα αιτήματα από την αντιπολίτευση να παραιτηθεί, ο ίδιος έχει σκοπό να συνεχίσει.

Σημειώνεται ότι πέρα από τους δύο υπουργούς, τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν την Τρίτη ο αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας, τέσσερις κοινοβουλευτικοί ιδιαίτεροι γραμματείς, δηλαδή στενοί συνεργάτες υπουργών, ένας αντιπρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος και δύο εμπορικοί απεσταλμένοι, δηλαδή συνολικά ακόμα οκτώ βουλευτές με κυβερνητικά και κομματικά πόστα.

Εν τω μεταξύ, δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την εταιρεία YouGov τις ώρες μετά από τις παραιτήσεις έδειξε ότι το 54% των ψηφοφόρων των Συντηρητικών θεωρούν πως ο Μπόρις Τζόνσον πρέπει να παραιτηθεί, έναντι 33% που θέλουν να μείνει στη θέση του. Επίσης, το 47% των ψηφοφόρων των Τόρις θεωρούν σωστή την παραίτηση του κ. Σούνακ έναντι 27% που τη θεωρούν λανθασμένη κίνηση.

Κατά του Μπόρις Τζόνσον τοποθετήθηκαν με κύριο άρθρο που κατά τρόπο ασυνήθιστο ανήρτησαν στην ιστοσελίδα τους το βράδυ και οι Times. Το άρθρο φέρει τον τίτλο «Το παιχνίδι τελείωσε» ('Game over') και υποστηρίζει πως έχοντας χάσει πλέον την εμπιστοσύνη του κόμματος και της χώρας ο Πρωθυπουργός πρέπει να παραιτηθεί τώρα, αν θέλουν οι Συντηρητικοί να έχουν πιθανότητα να κερδίσουν τις επόμενες εκλογές.

Οι Συντηρητικοί βουλευτές που θέλουν την απομάκρυνση του Μπόρις Τζόνσον δήλωναν το βράδυ της Τρίτης στα ΜΜΕ ότι η παραίτησή του υπό την αυξανόμενη πίεση είναι «θέμα ημερών». Παρόλα αυτά, οι σύμμαχοι του Πρωθυπουργού αντέτειναν ότι πρόσφατα κέρδισε εσωκομματική ψήφο εμπιστοσύνης και σύμφωνα με δημοσίευμα ο ίδιος ο κ. Τζόνσον απέκλεισε το ενδεχόμενο παραίτησης με γλαφυρή γλώσσα μιλώντας σε πολιτικό σύμμαχό του.

Οι πολιτικοί αναλυτές παραπέμπουν τώρα στην κρίσιμη ψηφοφορία της επόμενης εβδομάδας για την ανάδειξη της νέας σύνθεσης της 18μελούς «Επιτροπής 1922», του κομματικού οργάνου που έχει την ευθύνη εφαρμογής του καταστατικού του κόμματος. Πολλοί «αντάρτες» βουλευτές έχουν θέσει υποψηφιότητα με δεδηλωμένο στόχο να αποκτήσουν την πλειοψηφία ώστε να αλλάξουν το καταστατικό και να ανοίξει ο δρόμος για μια νέα ψηφοφορία δυσπιστίας κατά του Μπόρις Τζόνσον άμεσα και όχι 12 μήνες μετά από την τελευταία ψηφοφορία που έγινε στις αρχές Ιουνίου, όπως προβλέπει τώρα ο κανονισμός.

Αφορμή για τις παραιτήσεις των κ.κ. Σούνακ και Τζάβιντ ήταν ο χειρισμός της υπόθεσης Κρις Πίντσερ από τον Πρωθυπουργό.

Ο 52χρονος βουλευτής παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα από το κυβερνητικό πόστο του υπευθύνου για την κομματική πειθαρχία αφού άγγιξε με ανάρμοστο τρόπο δύο άνδρες όντας μεθυσμένος.

Όταν αποκαλύφθηκε ότι δεν ήταν το πρώτο παρόμοια παράπτωμα του συγκεκριμένου βουλευτή και διατυπώθηκε ο ισχυρισμός πως ο κ. Τζόνσον είχε προειδοποιηθεί για ύπαρξη παλαιότερων καταγγελιών κατά του κ. Πίντσερ πριν τον διορίσει στο κυβερνητικό σχήμα τον περασμένο Φεβρουάριο, η Ντάουνινγκ Στριτ απάντησε πως ο Πρωθυπουργός δεν είχε γνώση «συγκεκριμένων» καταγγελιών.

Αυτή η αρχική γραμμή άλλαξε. Ειπώθηκε πως η καταγγελία που γνώριζε ο Πρωθυπουργός είχε αποδειχθεί αβάσιμη, κάτι που διέψευσε στέλεχος του Foreign Office με επίσημη επιστολή. Έπειτα υποστηρίχθηκε πως ο κ. Τζόνσον είχε «ξεχάσει» τη συζήτηση αναφορικά με τη συμπεριφορά του κ. Πίντσερ, μέχρι που τελικά 20 λεπτά πριν από τις παραιτήσεις των υπουργών ο Μπόρις Τζόνσον απολογήθηκε για το «λάθος» του κυβερνητικού διορισμού.

Σύμφωνα δε με βραδινές πληροφορίες των Times, ο Πρωθυπουργός είχε για την ακρίβεια ενημερωθεί πέντε φορές στο παρελθόν για τις καταγγελίες σε βάρος του Κρις Πίντσερ. Η επικρατούσα εκτίμηση είναι ότι ο Μπόρις Τζόνσον αγνόησε τις προειδοποιήσεις και επανέφερε τον βουλευτή της περιφέρειας Tamworth στην κυβέρνηση ως αντάλλαγμα για τον ηγετικό του ρόλο στη συσπείρωση των βουλευτών των Τόρις κατά των επικρίσεων για το partygate, στη λεγόμενη «Επιχείρηση Σώστε τον Μεγάλο Σκύλο».

Ο κ. Πίντσερ τέθηκε μεν εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας των Τόρις μέχρι να διεξαχθεί κοινοβουλευτική έρευνα για τις νεότερες καταγγελίες, αλλά με καθυστέρηση 24 ωρών, η οποία επίσης χρεώνεται στον Μπόρις Τζόνσον.