Τζόνσον για συμφωνία με ΕΕ: Ανακτούμε τον έλεγχο του πεπρωμένου μας

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Τον έλεγχο των νόμων, των συνόρων, των χρημάτων, των υδάτων και του πεπρωμένου του Ηνωμένου Βασιλείου εξασφαλίζει για τους Βρετανούς η εμπορική συμφωνία με την ΕΕ που υπογράφηκε το απόγευμα, δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι πρόκειται για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου στα πρότυπα της σχέσης ΕΕ-Καναδά, όπως επιδίωκε το Λονδίνο, ύψους 660 δισεκατομμυρίων λιρών το χρόνο.

Ο κ. Τζόνσον τόνισε ότι από την 1η Ιανουαρίου το Ην. Βασίλειο θα είναι εκτός τελωνειακής ένωσης και ενιαίας αγοράς, χωρίς να υπάγεται στη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Είπε επίσης, αναφερόμενος στο θέμα των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων αλιέων στα βρετανικά ύδατα που ήταν το τελευταίο εμπόδιο στη συμφωνία, ότι «για πρώτη φορά από το 1973 το Ην. Βασίλειο θα είναι ένα ανεξάρτητο παράκτιο κράτος με πλήρη έλεγχο των υδάτων μας», με το ποσοστό αλιευμάτων που θα αναλογεί στους Βρετανούς αλιείς να αυξάνεται από περίπου 50% σε περίπου δύο τρίτα επί του συνόλου σε πεντέμισι χρόνια. Στη συνέχεια οι ποσοστώσεις θα είναι προϊόν ετήσιων διαπραγματεύσεων.

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση περιπτώσεων που καταγγέλλονται πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού από τη μία ή την άλλη πλευρά, ο κ. Τζόνσον είπε ότι θα υπάρχει ανεξάρτητη διαιτησία.

Συμπλήρωσε ότι η συμφωνία προσφέρει βεβαιότητα για τις αρχές ασφαλείας της Βρετανίας, για τους επιστήμονες που θα συνεργάζονται με τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους και πάνω απ' όλα βεβαιότητα για τις επιχειρήσεις.

Πρόσθεσε ότι η συμφωνία είναι καλή και για την Ευρώπη, καθώς θα έχει μια ευημερούσα Βρετανία στο κατώφλι της, που μπορεί μεν να έχει διαφορετική νομοθετική προσέγγιση η οποία θα καθορίζεται αποκλειστικά από το βρετανικό κοινοβούλιο αλλά θα έχει κοινούς στόχους.

«Θα είμαστε φίλοι, σύμμαχοι και υποστηρικτές σας, καθώς και η υπ' αριθμόν 1 αγορά σας, γιατί αν και φύγαμε από την ΕΕ αυτή η χώρα θα παραμείνει πολιτιστικά, συναισθηματικά, ιστορικά, στρατηγικά, και γεωλογικά προσδεδεμένη στην Ευρώπη», δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους. Σημείωσε δε ότι 4 εκατομμύρια Ευρωπαίοι έχουν ήδη κάνει αίτηση για απόκτηση του δικαιώματος μόνιμης διαμονής στο ΗΒ.

Ο κ. Τζόνσον προανήγγειλε ότι από βρετανικής πλευράς η συμφωνία θα τεθεί προς επικύρωση στη Βουλή των Κοινοτήτων στις 30 Δεκεμβρίου.

Η εμπορική συμφωνία θα αρχίσει να ισχύει από την 1η Ιανουαρίου, διαδεχόμενη τη μεταβατική περίοδο του Brexit το οποίο τυπικά συντελέστηκε στο τέλος Ιανουαρίου.

Ο κ. Τζόνσον παραδέχθηκε ότι στην αρχή ίσως υπάρξουν αναταράξεις, καθώς οι επιχειρήσεις θα προσαρμόζονται στις νέες απαιτήσεις που δημιουργούν οι πρόσθετες τελωνειακές διατυπώσεις και έλεγχοι για τις εμπορικές συναλλαγές με την ΕΕ.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της βρετανικής κυβέρνησης σερ Ντέιβιντ Φροστ έκανε λόγο για τη «μεγαλύτερη και ευρύτερη εμπορική συμφωνία στον κόσμο».

Η Πρωθυπουργός της τοπικής κυβέρνησης της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζιον σχολίασε ότι το Brexit συντελείται δίχως τη συγκατάθεση των συμπατριωτών της και ότι καμία συμφωνία δεν αποκαθιστά αυτά που χάνονται με την έξοδο από την ΕΕ. Επανέλαβε δε ότι είναι ώρα για τη Σκωτία να αποσχιστεί από το Ηνωμένο Βασίλειο και να καθορίσει το μέλλον της ως «ανεξάρτητο, ευρωπαϊκό κράτος».

Νωρίτερα η Πρόεδρος της Κομισιόν είχε κάνει λόγο για έναν «μακρύ δρόμο» που οδήγησε όμως τελικά σε μία «δίκαιη και ισορροπημένη» συμφωνία όπως ήταν το σωστό και υπεύθυνο να συμβεί.