Λευκός καπνός: Σε συμφωνία για το Brexit κατέληξαν Βρετανία - ΕΕ

Σε συμφωνία για το Brexit κατέληξαν Λονδίνο και Βρυξέλλες, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή. Μετά από δέκα μήνες διαπραγματεύσεων οι δυο πλευρές οριστικοποίησαν τη συμφωνία για τις εμπορικές σχέσεις της ΕΕ και της Βρετανίας μετά την έξοδό της από την Ένωση. Συνέντευξη Τύπου παραχωρει σε λίγη ώρα ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Δίκαιη και ισορροπημένη η συμφωνία

«Τελικά φτάσαμε σε συμφωνία», τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον Ντερ Λάιαν ανακοινώνοντας επίσημα τη συμφωνία μεταξύ Βρυξελλών – Λονδίνου για το Brexit.

Η Λάιεν τόνισε ότι ο δρόμος προς τη συμφωνία ήταν δύσκολος και ανηφορικός «αλλά τελικά «έχουμε να επιδείξουμε μια καλή συμφωνία».

Την χαρακτήρισε «δίκαιη» και «ισορροπημένη» και για τις δύο πλευρές.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε ότι οι ευρωπαϊκοί κανόνες και τα πρότυπα είναι σεβαστά και πως συμφωνήθηκαν αποτελεσματικά εργαλεία τα οποία θα ενεργοποιούνται εάν διακυβευτεί ο θεμιτός ανταγωνισμός.

Τώρα ήταν η ώρα να γυρίσουμε σελίδα και να κοιτάξουμε το μέλλον, τόνισε η Λάιεν και πρόσθεσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει ένας αξιόπιστος εταίρος. 

Ντάουνινγκ Στριτ: Κάναμε ό,τι υποσχεθήκαμε στον βρετανικό λαό

«Όλα όσα υποσχεθήκαμε στον βρετανικό λαό κατά το δημοψήφισμα του 2016 και με τις γενικές εκλογές το περασμένο έτος, επιτυγχάνονται με αυτή τη συμφωνία», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η βρετανική κυβέρνηση σύμφωνα με το BBC.

Τονίζεται μεταξύ άλλων, ότι η χώρα ανακτά ξανά τον έλεγχο των χρημάτων, των συνόρων, των νόμων και του εμπορίου της. Τονίζει ότι η συμφωνία συνιστά πολύ καλά νέα για τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις σε κάθε μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το Λονδίνο αναφέρει ότι πρόκειται για την πρώτη εμπορική συμφωνία που επιτυγχάνεται με την ΕΕ με μηδενικούς δασμούς και μηδενικές ποσοστώσεις. Σημειώνει ότι πρόκειται για την μεγαλύτερη διμερή εμπορική συμφωνία που έχει υπογραφεί και από τις δύο πλευρές, καλύπτοντας εμπορικές συναλλαγές αξίας 668 δισ. λιρών για το 2019.

«Ολοκληρώσαμε το Brexit και τώρα μπορούμε να επωφεληθούμε πλήρως από τις εξαιρετικές διαθέσιμες ευκαιρίες που έχουμε ως ένα ανεξάρτητο εμπορικά κράτος, προχωρώντας εμπορικές συμφωνίες με άλλους εταίρους σε όλο τον κόσμο», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

«Επιτύχαμε αυτή τη μεγάλη συμφωνία για ολόκληρο το ΗΒ σε χρόνο ρεκόρ, και υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, η οποία προστατεύει την ακεραιότητα της εσωτερικής αγοράς μας και τη θέση της Βόρειας Ιρλανδίας μέσα σε αυτήν», είπε η πηγή αυτή.

Πηγή: skai.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ,