«Στριμωγμένος» ξανά ο Τζόνσον: Διπλή εκλογική ήττα και παραίτηση του Προέδρου των Τόρις

«Κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη», γράφει στην επιστολή του ο Όλιβερ Ντάουντεν.

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Διπλή ήττα υπέστη το Συντηρητικό Κόμμα στις εμβόλιμες εκλογές που διεξήχθησαν την Πέμπτη για την αναπλήρωση των βουλευτικών εδρών στις περιφέρειες Wakefield και Tiverton and Honiton, επαναφέροντας στο προσκήνιο την εσωκομματική δυσαρέσκεια προς το πρόσωπο του Μπόρις Τζόνσον.

Στο Wakefield, το οποίο οι Συντηρητικοί του Μπόρις Τζόνσον είχαν κερδίσει από τους Εργατικούς το 2019, επέστρεψε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως ευρέως αναμενόταν.

Στο δε Tiverton and Honiton σημειώθηκε η μεγαλύτερη ανατροπή πλειοψηφίας που έχει γίνει ποτέ σε εμβόλιμες εκλογές, καθώς οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες πήραν την έδρα παρά το ότι οι Συντηρητικοί την είχαν κερδίσει το 2019 με περισσότερες από 24,000 ψήφους διαφορά.

Τη διπλή ήττα ακολούθησε η απρόσμενη παραίτηση του Προέδρου του Συντηρητικού Κόμματος (με ευθύνη συντονισμού της προεκλογικής εκστρατείας) Όλιβερ Ντάουντεν.

Σε επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό, ο κ. Ντάουντεν ανέφερε: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε ως συνήθως. Κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη».

Ήταν ένα ακόμα εκλογικό πλήγμα για τον Μπόρις Τζόνσον, το κόμμα του οποίου έχασε σχεδόν 500 θέσεις δημοτικών συμβούλων στις τοπικές εκλογές του Μαΐου.

Ερωτηθείς χθες στο Κιγκάλι της Ρουάντα όπου βρίσκεται για τη σύνοδο των αρχηγών κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας αν θα αναλογιζόταν την παραίτηση σε περίπτωση διπλής ήττας, ο κ. Τζόνσον είχε απαντήσει αρνητικά λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν «τρελό».

Μιλώντας μετά από τις ήττες και την παραίτηση Ντάουντεν, ο Βρετανός Πρωθυπουργός δήλωσε: «Νομίζω ότι ως κυβέρνηση πρέπει να ακούσουμε τι λένε οι πολίτες, ιδιαίτερα για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν με το κόστος διαβίωσης, που νομίζω ότι είναι το νούμερο ένα θέμα για τους περισσότερους. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχουν περισσότερα που πρέπει να κάνουμε και ασφαλώς θα τα κάνουμε, θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τις ανησυχίες των πολιτών μέχρι να ξεπεράσουμε αυτή τη δυσκολία».

Πάντως επικριτές του στο κόμμα, όπως ο σερ Ρότζερ Γκέιλ, άρχισαν ήδη να επιτίθενται ξανά στον Πρωθυπουργό, ο οποίος προ εβδομάδων κέρδισε μεν την ψήφο εμπιστοσύνης της κοινοβουλευτικής του ομάδας, αν και με 148 βουλευτές του να τον καταψηφίζουν.

Ο σερ Ρότζερ σχολίασε ότι ο Όλιβερ Ντάουντεν είναι ένας αξιοπρεπής άνθρωπος που παραιτήθηκε διότι «προφανώς δεν μπορεί να υπερασπίζεται το μη υπερασπίσιμο».

Ο νέος βουλευτής του Wakefield, ο Εργατικός Σάιμον Λάιτγουντ, δήλωσε πως οι πολίτες απέδειξαν ότι ζητούν αλλαγή και ότι έχουν κουραστεί «από τα ψέματα και την απάτη που έχουν δει από τον Πρωθυπουργό».

Ο Φιλελεύθερος Δημοκράτης Ρίτσαρντ Φορντ που νίκησε στο Tiverton and Honiton είπε στην επινίκια ομιλία του πως «είναι ώρα ο Μπόρις Τζόνσον να φύγει και να φύγει τώρα».

Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης σερ Κιρ Στάρμερ είπε: «Αυτό το αποτέλεσμα είναι μία ξεκάθαρη κρίση επί ενός Συντηρητικού Κόμματος που έχει ξεμείνει από ενέργεια και ιδέες».