Επέστρεψε ο Μπολσονάρου στη Βραζιλία - Σε επιφυλακή στρατός και αστυνομία  (βίντεο - φωτογραφίες)

Ο ακροδεξιός πρώην πρόεδρος "is back", έτοιμος να ξαναμπεί στην πολιτική ζωή, παρόλο που κινδυνεύει να συλληφΘεί και να του ασκηθούν διώξεις

Για πρώτη φορά μετά την ήττα του στις προεδρικές εκλογές με αντίπαλο τον Λούλα και έπειτα από διαμονή τριών μηνών στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο «αυτοεξόριστος» ακροδεξιός πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρου, επέστρεψε σήμερα στη χώρα, αποφασισμένος να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πολιτική ζωή του τόπου. 

Ο Μπολσονάρου, πρόεδρος της Βραζιλίας από το 2019 ως το 2022, έφθασε στο διεθνές αεροδρόμιο της Μπραζίλια λίγο πριν από τις 07:00 (13:00 ώρα Ελλάδας), προερχόμενος από το Ορλάντο της Φλόριντα.

Ο γιος του και βουλευτής Φλάβιο Μπολσονάρο, τον περίμενε στο αεροδρόμιο και τουίταρε μία φωτογραφία με τον πατέρα του, γράφοντας στη λεζάντα: «Σήμερα η Βραζιλία ξύπνησε πιο δυνατή. Ο καπετάνιος (αρχηγός) επέστρεψε». 

Περίπου 200 οπαδοί του τον περίμεναν, με σημαίες της Βραζιλίας γύρω από τους ώμους τους και τραγουδώντας, αλλά ο Μπολσονάρου έφυγε από το αεροδρόμιο χωρίς να απευθυνθεί στους συγκεντρωμένους. 

βραζιλια

Επίσης, στο αεροδρόμιο υπήρχε ασυνήθιστη σε μέγεθος ανάπτυξη αστυνομικών δυνάμεων, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Αμέσως μετά την άφιξή του, ο Μπολσονάρου μετέβη στα γραφεία του Εργατικού Κόμματος (PL), συνοδευόμενος από οχήματα της στρατιωτικής αστυνομίας, όπως όλοι οι πρώην πρόεδροι.

Στον δρόμο όπου περνούσε η αυτοκινητοπομπή, υπήρχαν οπαδοί του που περίμεναν να τον υποδεχθούν με ενθουσιασμό. 

βραζιλια

Η επιστροφή του έχει προκαλέσει νευρικότητα στη Μπραζίλια. Η στρατιωτική αστυνομία είναι έτοιμη να κλείσει γρήγορα την πρόσβαση στην πλατεία των Τριών Εξουσιών, στην καρδιά της πρωτεύουσας, όπως και στο αεροδρόμιο, σε περίπτωση συγκεντρώσεων.

μπολσοναρο

Έτοιμος να ξαναμπεί στην πολιτική ζωή 

Ο Μπολσονάρου είχε φύγει από τη Βραζιλία στις 30 Δεκεμβρίου, προτού ακόμη λήξει η θητεία του, μποϊκοτάροντας την τελετή ορκωμοσίας του Λούλα την 1η Ιανουαρίου.

«Θέλω να συμμετάσχω στην πολιτική ζωή του κόμματός μου, προσφέροντάς του την εμπειρία μου», δήλωσε χθες, Τετάρτη, το βράδυ στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Brazil από το αεροδρόμιο του Ορλάντο.

Ο 68χρονος Μπολσονάρου είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι προτίθεται να «διατρέξει τη χώρα» και «να κάνει πολιτική» για να υπερασπιστεί τις υπερσυντηρητικές αξίες της Βραζιλίας.

Η επιστροφή του Μπολσονάρου στη Βραζιλία πραγματοποιείται ενώ ο πρόεδρος Λούλα διέρχεται μια δύσκολη περίοδο, λιγότερο από τρεις μήνες αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του. Αφού προσβλήθηκε από πνευμονία, χρειάστηκε να αναβάλει αυτή την εβδομάδα την επίσκεψή του στην Κίνα στην οποία προσέβλεπαν οι σύμβουλοί του προκειμένου να γυαλίσει την ασπίδα του έπειτα από διάφορες πολεμικές και άκαιρες διακηρύξεις.

Αντιμέτωπος με ποινικές διώξεις 

Ο Μπολσονάρου επιστρέφει στη χώρα του την ώρα που συνεχίζεται η αντιπαράθεση για τα πολυτελή κοσμήματα, αξίας τουλάχιστον τριών εκατομμυρίων ευρώ, που έλαβε από τη Σαουδική Αραβία ως δώρο για τη σύζυγό του. Οι αρχές ερευνούν αν παραβίασε τη νομοθεσία επειδή τα έφερε στη χώρα χωρίς να τα δηλώσει και έχει κληθεί να καταθέσει στι 5 Απριλίου.

Παράλληλα ερευνάται στο πλαίσιο πέντε υποθέσεων που εξετάζει το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας, ενώ έχει χάσει την ασυλία του. Η πιο πρόσφατη υπόθεση αφορά τον ρόλο του στις ταραχές της 8ης Ιανουαρίου και την εισβολή σε κυβερνητικά κτίρια στην Μπραζίλια, τα οποία λεηλάτησαν χιλιάδες υποστηρικτές του.

Οι άλλες τέσσερις υποθέσεις αφορούν αδικήματα που φέρονται να διαπράχθηκαν όσο ήταν πρόεδρος: όπως η διασπορά παραπληροφόρησης σχετικά με το ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας και η διαχείριση της πανδημίας covid.
Εξάλλου το Ανώτερο Εκλογικό Δικαστήριο ερευνά όχι λιγότερες από 16 υποθέσεις στις οποίες φέρεται να εμπλέκεται και ο Μπολσονάρου.
Ενδέχεται να καταδικαστεί σε έως και οκτώ χρόνια αποκλεισμό από την πολιτική ζωή, κάτι που θα τον εμποδίσει να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2026.
 

Πηγή: skai.gr