Μπλίνκεν: Η Κίνα παρακολουθεί «πολύ προσεκτικά» πώς ο κόσμος αντιδρά στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

«Το διακύβευμα στην Ουκρανία ξεπερνά πολύ την Ουκρανία... Νομίζω ότι έχει βαθύ αντίκτυπο στην Ασία, για παράδειγμα» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι η Κίνα παρακολουθεί «πολύ προσεκτικά» για να δει πώς η Ουάσιγκτον και όλος ο κόσμος αντιδρούν στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Εάν η Ρωσία επιτρεπόταν να επιτεθεί στην Ουκρανία ατιμώρητη, θα "άνοιγε το κουτί της Πανδώρας" για τους επίδοξους επιτιθέμενους και θα οδηγούσε σε έναν "κόσμο γεμάτο συγκρούσεις"», επισήμανε σήμερα ο Μπλίνκεν.

Μιλώντας για ώρες μετά την επιστροφή του προέδρου της Κίνας Σι Τζιπίνγκ στο Πεκίνο έπειτα από την επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία, ο Μπλίνκεν δήλωσε πως: «το διακύβευμα στην Ουκρανία ξεπερνά πολύ την Ουκρανία... Νομίζω ότι έχει βαθύ αντίκτυπο στην Ασία, για παράδειγμα. Η εισβολή της Ρωσίας στη γείτονά της έχει οδηγήσει σε συζητήσεις σχετικά με το πώς ο πόλεμος θα επηρεάσει τη στρατιωτική σκέψη της Κίνας σχετικά με την Ταϊβάν» ανέφερε ο Μπλίνκεν και πρόσθεσε: 

«Νομίζω ότι αν η Κίνα το δει - και το κοιτάζει πολύ προσεκτικά - θα αντλήσει μαθήματα για το πώς ο κόσμος ενώνεται ή όχι, για να αντισταθεί σε αυτήν την επιθετικότητα». 

Η πολιτική και υλική υποστήριξη της Κίνας προς τη Ρωσία έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα της Ουάσιγκτον, τόνισε ο Μπλίνκεν, αλλά πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει ακόμη στη διάθεσή του στοιχεία ότι το Πεκίνο παρέχει στη Μόσχα θανατηφόρα όπλα για την σύγκρουση στην Ουκρανία.

Πηγή: skai.gr