Μπλίνκεν: Η Δύση δεν θα αναγνωρίσει ποτέ τα δημοψηφίσματα στην Ουκρανία

Ο Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε επίσης ότι αντιλαμβάνεται πως οι διαρροές που εντοπίστηκαν στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream δεν θα έχουν σημαντική επίδραση στην ενεργειακή ανθεκτικότητα της Ευρώπης.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους "δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ" την προσάρτηση στη Ρωσία εδαφών της Ουκρανίας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

"Εμείς οι ίδιοι και πολλές άλλες χώρες ήμασταν σαφείς. Δεν θα αναγνωρίσουμε, δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ, την προσάρτηση ουκρανικού εδάφους στη Ρωσία", τόνισε ο Μπλίνκεν, καθώς η Ρωσία και οι αρχές των περιοχών που έχει καταλάβει στην Ουκρανία δήλωσαν ότι το "ναι" είχε μεγάλο προβάδισμα στα "δημοψηφίσματα" για την προσάρτηση.

- Οι διαρροές στους αγωγούς Nord Stream δεν θα έχουν μεγάλη επίδραση στην ενεργειακή ανθεκτικότητα της Ευρώπης -

Μιλώντας στην ίδια συνέντευξη Τύπου δίπλα στον Ινδό ομόλογό του Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ, ο Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε επίσης ότι αντιλαμβάνεται πως οι διαρροές που εντοπίστηκαν στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream δεν θα έχουν σημαντική επίδραση στην ενεργειακή ανθεκτικότητα της Ευρώπης.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δήλωσε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν επιβεβαιώσει ακόμη αρχικές αναφορές ότι οι διαρροές μπορεί να είναι το αποτέλεσμα επίθεσης ή δολιοφθοράς, ωστόσο τόνισε ότι αν οι διαρροές οφείλονται σε δολιοφθορά, αυτό δεν θα είναι προς το συμφέρον κανενός.

Ούτε το Ισραήλ αναγνωρίζει τα αποτελέσματα από τα δημοψηφίσματα

Το Ισραήλ ανακοίνωσε απόψε ότι ούτε εκείνο θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων που διεξήχθησαν στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας.

«Το Ισραήλ αναγνωρίζει την (εθνική) κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και δεν θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων στις ανατολικές περιφέρειες της Ουκρανίας» ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.

Η Μόσχα και οι τοπικές αρχές των τεσσάρων περιοχών (Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα, Ζαπορίζια) υποστήριξαν σήμερα ότι, με βάση τα πρώτα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων, οι κάτοικοι ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της ενσωμάτωσής τους στη Ρωσία.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο, το Ισραήλ υιοθέτησε μια μάλλον επιφυλακτική στάση, καθώς διατηρεί στενές σχέσεις και με τις δύο χώρες. Απέφυγε μεταξύ άλλων να εφοδιάσει με όπλα την Ουκρανία, έστειλε όμως αμυντικό εξοπλισμό, όπως κράνη και αλεξίσφαιρα γιλέκα.

Την Κυριακή, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στο Κίεβο ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα αναλάβει τη νοσηλεία 20 Ουκρανών στρατιωτών που τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις με τις ρωσικές δυνάμεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ