Κλείσιμο

Μπερσάνι: Ας βγάλουμε την Ιταλία από το «κλουβί» της λιτότητας

Αποφασισμένος να αντιστρέψει την πορεία της Ιταλίας στο δρόμο της λιτότητας εμφανίστηκε για πρώτη φορά την Τετάρτη ο επικεφαλής της ιταλικής κεντροαριστεράς Πιέρ Λουίτζι Μπερσάνι, απευθύνοντας εμμέσως πλην σαφώς ένα νέο ηχηρό κάλεσμα συνεργασίας προς τον ηγέτη του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, Μπέπε Γκρίλο.

«Ο φαύλος σύνδεσμος μεταξύ της λιτότητας και της ύφεσης θέτει σε κίνδυνο την αντιπροσωπευτική δημοκρατία και καθιστά [την Ιταλία] ακυβέρνητη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπερσάνι, απευθυνόμενος σε μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος του οποίου ηγείται. «Ας βγούμε από το κλουβί της λιτότητας».

Τα σχόλια του κ. Μπερσάνι έγιναν στο πλαίσιο παρουσίασης ενός προγράμματος οκτώ σημείων που συνέταξε ο ηγέτης της κεντροαριστεράς, σε μία ύστατη προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης, έπειτα από τις ατελέσφορες εκλογές του Φεβρουαρίου.

Οι προτάσεις Μπερσάνι θέτουν ως στόχο την αναθέρμανση της ανάπτυξης, την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και την πάταξη της διαφθοράς, ουσιαστικά σπρώχνοντας το κόμμα του μακριά από τις θέσεις του τεχνοκράτη Μάριο Μόντι και προς το πρόγραμμα του Μπέπε Γκρίλο, ενόψει του ενδεχομένου παρατεταμένης πολιτικής αβεβαιότητας στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Οι πρώτη μετεκλογική δημοσκόπηση διατηρεί τον κ. Μπερσάνι στην πρώτη θέση, με ασήμαντη διαφορά με από τον κ. Γκρίλο.

Ανάμεσα σε άλλα, η σημερινή πρόταση του κ. Μπερσάνι περιλαμβάνει ένα σχέδιο «ελάχιστης αποζημίωσης» των ανέργων, που θυμίζει ιδιαίτερα την ιδέα του κ. Γκρίλο περί μισθού για τα άτομα δίχως εργασία. Το πρόγραμμα του Δημοκρατικού Κόμματος προβλέπει επίσης τη μείωση του αριθμού των βουλευτών κατά 50%, απηχώντας την εκστρατεία Γκρίλο κατά της κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος.

Ο Γκρίλο έχει έως τώρα απορρίψει κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με τα μεγάλα κόμματα, ενώ ο Μπερσάνι έχει απορρίψει τυχόν συνεργασία με την κεντροδεξιά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Ο κεντροαριστερός συνασπισμός του κ. Μπερσάνι κατέλαβε την πλειοψηφία των εδρών στην κάτω Βουλή των αντιπροσώπων, ωστόσο καμία παράταξη δεν εξασφάλισε καθαρή πλειοψηφία στην Γερουσία. Δεδομένου ότι η νομοθετική διαδικασία στην Ιταλία απαιτεί την επικύρωση κάθε νομοσχεδίου από αμφότερα τα σώματα του κοινοβουλίου, εάν ένα κόμμα δεν ελέγχει και τη Βουλή και τη Γερουσία τότε υπάρχει κίνδυνος ακυβερνησίας.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ