Μπέρμποκ: Η ένταση Κοσόβου - Σερβίας απειλεί την πορεία των Βαλκανίων προς την ένταξη στην ΕΕ

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας εξέφρασε την Παρασκευή τις βαθιές ανησυχίες της ΕΕ μετά το πρόσφατο αιματηρό επεισόδιο μεταξύ Σέρβων ενόπλων και αστυνομίας του Κοσόβου

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας εξέφρασε την Παρασκευή τις βαθιές ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το πρόσφατο αιματηρό επεισόδιο μεταξύ Σέρβων ενόπλων και αστυνομίας του Κοσόβου που άφησε πίσω του τέσσερις νεκρούς και πυροδότησε την ένταση στην περιοχή, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Associated Press.

Η Αναλένα Μπέρμποκ βρέθηκε στα Τίρανα της Αλβανίας σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών ενόψει της συνόδου κορυφής της 16ης Οκτωβρίου για τη Διαδικασία του Βερολίνου, μια πρωτοβουλία από τη Γερμανία και τη Γαλλία για να ενθαρρύνουν έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να συνεχίσουν να εργάζονται για την ένταξη στο μπλοκ.

Οι κορυφαίοι διπλωμάτες των έξι χωρών Αλβανίας, Βοσνίας, Κοσόβου, Μαυροβουνίου, Βόρειας Μακεδονίας και Σερβίας συναντώνται με την Μπέρμποκ, τον Επίτροπο Διεύρυνσης της ΕΕ Όλιβερ Βαρχέλι και άλλους ανώτερους αξιωματούχους της ΕΕ.

«Το θεμέλιο για την κινητικότητα στην περιοχή είναι η ασφάλεια», είπε η Μπέρμποκ πριν από τη συνάντηση, προσθέτοντας ότι «οι εντάσεις των τελευταίων ημερών μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου θέτουν επίσης σε κίνδυνο αυτή τη Διαδικασία του Βερολίνου».

Το κλειδί για την επίλυση της σύγκρουσης βρίσκεται στο Βελιγράδι και την Πρίστινα, όσο και δεν αρέσει σε κάποιους, είπε.
 

Πηγή: skai.gr