Μπάιντεν στο CBS: Η πανδημία τερματίστηκε – Θα υπερασπιστούμε την Ταϊβάν

Η πανδημία του νέου κορονοϊού στις ΗΠΑ έχει «τερματιστεί» διαβεβαίωσε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια συνέντευξής του που μεταδόθηκε την Κυριακή το βράδυ. Σε άλλο σημείο της συνέντευξης δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ θα υπερασπιστούν την Ταϊβάν σε περίπτωση εισβολής του στρατού της Κίνας στη νήσο.

Η πανδημία του νέου κορονοϊού στις ΗΠΑ έχει «τερματιστεί» διαβεβαίωσε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια συνέντευξής του που μεταδόθηκε την Κυριακή το βράδυ.

«Αν κοιτάξετε γύρω σας, κανένας δεν φοράει μάσκα, και όλος ο κόσμος είναι μάλλον σε καλή φόρμα», είπε ο κ. Μπάιντεν στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή 60 Minutes του τηλεοπτικού δικτύου

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ θα υπερασπιστούν την Ταϊβάν σε περίπτωση εισβολής του στρατού της Κίνας στη νήσο.

Ερωτηθείς εάν ο αμερικανικός στρατός θα υπερασπιζόταν την Ταϊβάν, που η Κίνα θεωρεί αποσκιρτήσασα επαρχία της προορισμένη να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα στο μέλλον, ο κ. Μπάιντεν απάντησε «ναι, εάν πράγματι γινόταν επίθεση άνευ προηγουμένου».

Μάλιστα όταν πιέστηκε να απαντήσει αν εννοεί πως αντίθετα με ό,τι συνέβη στην Ουκρανία, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα εμπλέκονταν εναντίον της Κίνας σε περίπτωση εισβολής στην Ταϊβάν, ο κ. Μπάιντεν απάντησε μονολεκτικά: «ναι».

Επίσης, ο αμερικανός πρόεδρος έκανε γνωστό πως προειδοποίησε τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ εναντίον του κινδύνου μαζικής φυγής επενδυτών σε περίπτωση που το Πεκίνο παραβιάσει τις κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας εξαιτίας της στρατιωτικής εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σημείωσε πάντως ότι «προς το παρόν, δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως αυτοί (σ.σ.: οι Κινέζοι) πρόσφεραν όπλα ή άλλα πράγματα που χρειάζεται η Ρωσία».

Τέλος, ο κ Μπάιντεν ανέφερε πως δεν έχει ακόμα αποφασίσει οριστικά αν θα διεκδικήσει την επανεκλογή του στο αξίωμα το 2024, παρότι έχει πει επανειλημμένα στο παρελθόν πως θα είναι υποψήφιος.

Πηγή: skai.gr