Μπάιντεν σε ΟΗΕ: «Όχι» σε νέο Ψυχρό Πόλεμο - Οι ΗΠΑ θέλουν τη βοήθεια των συμμάχων τους

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να ξεκινήσουν μια νέα «εποχή αδιάκοπης διπλωματίας» μετά το τέλος του πολέμου στο Αφγανιστάν και δεν θα χρησιμοποιήσουν τη στρατιωτική ισχύ «παρά ως μέσο τελευταίας καταφυγής», δήλωσε σήμερα Τρίτη ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Μπάιντεν επέμεινε ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν να ηγηθούν στην παγκόσμια σκηνή, αλλά με τη βοήθεια των συμμάχων και των εταίρων τους. Στην πρώτη του ομιλία στα Ηνωμένα Έθνη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεσμεύτηκε για συνεργασία με τους συμμάχους σε μια «αποφασιστική δεκαετία για τον κόσμο μας». 

«Κατά τους οκτώ τελευταίους μήνες έδωσα προτεραιότητα στην ανοικοδόμηση των συμμαχιών μας, στην αναζωογόνηση των συμπράξεών μας και στην αναγνώριση αυτών που είναι απαραίτητα για τη διαρκή ασφάλεια και ευημερία της Αμερικής» πρόσθεσε ο Τζο Μπάιντεν, καθώς οι ΗΠΑ έχουν εμπλακεί σε μια χωρίς προηγούμενο διπλωματική κρίση με τον πιο παλιό σύμμαχό τους, τη Γαλλία.

Οι ΗΠΑ «δεν επιδιώκουν έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο» σημείωσε ακόμη ο Αμερικανός πρόεδρος υπαινισσόμενος σαφώς την αντιπαράθεση που αναπτύσσεται με την Κίνα.

«Δεν επιδιώκουμε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο ούτε έναν κόσμο μοιρασμένο σε μπλοκ», αλλά οι ΗΠΑ θα υπερασπισθούν «σθεναρά» τη θέση τους στον κόσμο, επέμεινε ο Τζο Μπάιντεν. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να εργαστούν με όλα τα έθνη που δεσμεύονται και επιδιώκουν μια ειρηνική επίλυση προκειμένου να καταμεριστούν οι προκλήσεις, ακόμη κι αν έχουμε έντονες διαφωνίες σε άλλους τομείς» πρόσθεσε.

Στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να παραμείνουν σε εγρήγορση ενάντια στην παγκόσμια και εγχώρια τρομοκρατία προειδοποιώντας πως «το πικρό ‘τσίμπημα’ της τρομοκρατίας είναι πραγματικό. Το έχουμε ζήσει σχεδόν όλοι. Τον περασμένο μήνα, χάσαμε 13 Αμερικανούς ήρωες και σχεδόν 200 αθώους Αφγανούς πολίτες σε μια αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Όσοι διαπράττουν τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον μας θα συνεχίσουν να βρίσκουν έναν αποφασιστικό εχθρό στις Ηνωμένες Πολιτείες». 

Οι ΗΠΑ θα επιστρέψουν πλήρως στη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα αν το Ιράν «κάνει το ίδιο», είπε ακόμη ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος υποσχέθηκε να εμποδίσει την Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικό όπλο.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν αποφασισμένες, έτοιμες να σταματήσουν τα ιρανικά πυρηνικά όπλα», πρόσθεσε. «Εργαζόμαστε από κοινού με τα [υπόλοιπα] μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και Κίνα) καθώς και με τη Γερμανία «προκειμένου να εξασφαλίσουμε διπλωματικά και με κάθε ασφάλεια την επιστροφή του Ιράν στην πυρηνική συμφωνία», το αποκαλούμενο Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA) διευκρίνισε.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν έκλεισε τις παρατηρήσεις του για περισσότερα από 30 λεπτά στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με μια αισιόδοξη έκκληση προς την παγκόσμια κοινότητα να συσπειρωθεί πίσω από την οικοδόμηση «ενός καλύτερου μέλλοντος», καλύπτοντας τη λίστα των προκλήσεων που παρουσίασε στην πρώτη του ομιλία ως πρόεδρος.

Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr