Προειδοποίηση Πακιστάν προς Ταλιμπάν: Σχηματίστε κυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς, ή εμφύλιος 

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ίμραν Χαν κάλεσε σε συνέντευξή του στο BBC τους Ταλιμπάν  να σχηματίσουν μια κυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς, προειδοποιώντας ότι στην αντίθετη περίπτωση θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα σε εμφύλιο πόλεμο. 

«Εάν δεν περιλαμβάνουν όλες τις φατρίες, αργά ή γρήγορα θα έχουν εμφύλιο πόλεμο» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Αυτό, συνέχισε ο Πακιστανός πρωθυπουργός, θα σήμαινε ένα ασταθές, χαοτικό Αφγανιστάν και ένα ιδανικό μέρος για τους τρομοκράτες. Αυτό προκαλεί ανησυχία». 

Την Τρίτη, ένας εκπρόσωπος των Ταλιμπάν ανακοίνωσε τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης του Αφγανιστάν στην οποία υπάρχουν μόνο άνδρες. 

Οι προσθήκες στο κυβερνητικό σχήμα περιελάμβαναν έναν γιατρό ως υπουργό Υγείας, αλλά οι αναλυτές λένε ότι η κυβέρνηση αποτελείται κυρίως τους αφοσιωμένους στους Ισλαμιστές με μικρή εκπροσώπηση της μειοψηφίας. 

Ο κ. Χαν είπε ότι το Πακιστάν θα λάβει απόφαση εάν θα αναγνωρίσει επίσημα την κυβέρνηση των Ταλιμπάν μαζί με άλλα γειτονικά κράτη. «Όλοι οι γείτονες θα μαζευτούν και θα δουν πώς θα προχωρήσουν», είπε. «Το αν θα τους αναγνωρίσουμε ή όχι θα είναι συλλογική απόφαση».

Κάλεσε επίσης την ηγεσία των Ταλιμπάν να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως των γυναικών, ενώ δήλωσε ότι το Αφγανιστάν δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως καταφύγιο τρομοκρατών που θα μπορούσαν να απειλήσουν την ασφάλεια του Πακιστάν. 

Την περασμένη εβδομάδα, οι Ταλιμπάν απέκλεισαν τις κοπέλες από τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με μόνο αγόρια και άντρες δασκάλους να επιστρέφουν. Αλλά ο ηγέτης του Πακιστάν είπε ότι πιστεύει ότι τα κορίτσια θα μπορούσαν σύντομα να γυρίσουν. 

«Οι δηλώσεις που έκαναν από τότε που ήρθαν στην εξουσία ήταν πολύ ενθαρρυντικές» είπε στο BBC. 

«Νομίζω ότι θα επιτρέψουν στις γυναίκες να πάνε σχολεία», είπε. «Η ιδέα ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να εκπαιδεύονται απλώς δεν είναι ισλαμική. Δεν έχει καμία σχέση με τη θρησκεία». 

Όταν πιέστηκε για το αν οι Ταλιμπάν θα πληρούσαν ρεαλιστικά τα κριτήριά του για επίσημη αναγνώριση, ο κ. Χαν κάλεσε επανειλημμένα τη διεθνή κοινότητα να δώσει περισσότερο χρόνο στην ισλαμιστική ομάδα. «Είναι πολύ νωρίς για να πω κάτι», είπε, προσθέτοντας ότι αναμένει από τις Αφγανές να «διεκδικήσουν τελικά τα δικαιώματά τους».
 

Πηγή: bbc.com