«Απλώς κοιτάξτε με» λέει ο Μπάιντεν στους Αμερικανούς που δεν τον θέλουν ξανά υποψήφιο

Ο Μπάιντεν εκτιμά ότι αρκεί να περιμένει μέχρι η κοινή γνώμη να γευτεί, χάρη στις μεταρρυθμίσεις του, τους νέους αυτοκινητόδρομους, το γρήγορο ίντερνετ, την πιο φθηνή ινσουλίνη.

Προς το παρόν είναι απλώς μια «πρόθεση», αλλά ο Τζο Μπάιντεν εκτιμά ότι έχει κάθε πιθανότητα να είναι υποψήφιος και πάλι στις προεδρικές εκλογές του 2024 και κυρίως αν αντίπαλός του είναι ο Ντόναλντ Τραμπ, παρά το γεγονός ότι η προοπτική μιας τέτοιας μονομαχίας δεν ενθουσιάζει τους Αμερικανούς.

Δεν είχε κανείς παρά να ακούσει τον 79χρονο Δημοκρατικό πρόεδρο, σίγουρο για τον εαυτό του, στη διάρκεια σπάνιας συνέντευξης Τύπου την Τετάρτη, μία ημέρα μετά τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ.

Αν και το αποτέλεσμα της εκλογικής αυτής αναμέτρησης δεν είναι ακόμη σίγουρο, φαίνεται ότι το «κόκκινο κύμα», στο οποίο πόνταραν οι Ρεπουμπλικάνοι, δεν υπήρξε.

Τι θα έλεγε στην πλειοψηφία των Αμερικανών -το 56% σύμφωνα με έρευνα του YouGov/ The Economist στις αρχές Νοεμβρίου- που δεν επιθυμούν ο Μπάιντεν να είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία, τον ρώτησε μία δημοσιογράφος.

«Απλώς κοιτάξτε με!» απάντησε ο Αμερικάνος πρόεδρος.

Ο Δημοκρατικός δεν πρόκειται να αποκαλύψει τις προθέσεις του πριν από την αρχή του επόμενου έτους.

Όμως έχει έτοιμα τα επιχειρήματά του: αν και η δημοτικότητά του είναι μικρή, 41% σύμφωνα με τον ιστότοπο FiveThirtyEight, ήδη έχει προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις που θα προσελκύσουν ψηφοφόρους.

Καμία βιασύνη

Όταν ρωτήθηκε τι ελπίζει να αλλάξει μετά και τις ενδιάμεσες εκλογές που επιβεβαίωσαν τη γενική δυσαρέσκεια των Αμερικανών προς την κυβέρνησή του, απάντησε: «Τίποτα, διότι οι Αμερικανοί μόλις αρχίζουν να ανακαλύπτουν τι κάνουμε. Και όσα περισσότερα μαθαίνουν, τόσο περισσότερο θα είναι ευνοϊκοί» προς εμάς.

Ο Μπάιντεν εκτιμά ότι αρκεί να περιμένει μέχρι η κοινή γνώμη να γευτεί, χάρη στις μεταρρυθμίσεις του, τους νέους αυτοκινητόδρομους, το γρήγορο ίντερνετ, την πιο φθηνή ινσουλίνη.

Πιστεύει ότι ο χρόνος που περνά τον ευνοεί και τίποτα δεν τον πιέζει να δηλώσει τις προθέσεις του, ενώ αντιθέτως ο 76χρονος Τραμπ έχει ήδη υποσχεθεί «μια μεγάλη ανακοίνωση» για την ερχόμενη Τρίτη.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι το 53% των Αμερικανών, σύμφωνα με δημοσκόπηση, δεν επιθυμούν να είναι ξανά υποψήφιος ο πρώην πρόεδρος.

Ο Μπάιντεν συχνά λέει και σίγουρα εξακολουθεί να το πιστεύει ότι είναι σε καλύτερη θέση να νικήσει ξανά τον εκατομμυριούχο Ρεπουμπλικάνο.

Σύμφωνα με τα exit poll «η εμπιστοσύνη προς τον Μπάιντεν, αν και έχει μειωθεί, ξεπερνά αυτή προς τον Τραμπ σε ποσοστό ίσο» με το αποτέλεσμα των εκλογών του 2020, δήλωσε η Ουέντι Σέρμαν, καθηγήτρια πολιτικών επιστημών στο Brown.

Η Σέρμαν εκτιμά επίσης ότι «ως καλός πολιτικός», ο Μπάιντεν δεν έχει κανένα λόγο να κάνει προς το παρόν εικασίες για έναν άλλο αντίπαλο, για παράδειγμα το ανερχόμενο αστέρι των Ρεπουμπλικάνων, τον 44χρονο κυβερνήτη της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις.

Όταν ρωτήθηκε την Τετάρτη ποιον θα προτιμούσε να αντιμετωπίσει, ο Αμερικανός πρόεδρος αρκέστηκε να πει: “Θα είναι διασκεδαστικό να τους δει κανείς να αντιπαρατίθενται”.

Χρίσμα

Ένα ζήτημα που παραμένει είναι η ηλικία του Μπάιντεν: Ο προσωπικός του γιατρός είχε δηλώσει πριν από έναν χρόνο ότι η υγεία του είναι καλή και ότι οι ρυθμοί με τους οποίους ζει θα μπορούσαν να καταβάλουν πολύ νεότερούς του.

Όμως, πλέον το βήμα του είναι πιο αργό, τα μαλλιά του αραιώνουν και τα διάφορα ατοπήματά του στη διάρκεια ομιλιών του μαρτυρούν τα 80 χρόνια του Μπάιντεν.

«Ως επικεφαλής του κόμματος θα ήταν πολιτικό λάθος να μην διεκδικήσει την επανεκλογή του, διότι αυτό θα καταστρέψει το κεφάλαιο που του μένει στο Κογκρέσο και την κοινή γνώμη. Απλώς και μόνο για να επιβεβαιώσει και να προστατεύσει όσα έχει ήδη κάνει, δεν έχει άλλη επιλογή από το να προσπαθήσει να επανεκλέγει» εκτίμησε η Σέρμαν.

Αυτό ενδέχεται να προκαλέσει έναν μεγάλο εσωτερικό ανταγωνισμό στους Δημοκρατικούς.

Όμως η πολιτική επιστήμονας υπενθυμίζει ότι το 2008 ο Μπαράκ Ομπάμα εξελέγη στις προεδρικές εκλογές, παρά τη δύσκολη μάχη για να κερδίσει το χρίσμα του κόμματος και σημειώνει:

«Ακόμη κι αν ο Μπάιντεν είναι υποψήφιος (…) και χάσει από έναν άλλο Δημοκρατικό, το κόμμα μπορεί πάντα να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του 2024».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ