Κλείσιμο

Μόσχα σε Τουρκία για επιθέσεις σε Συρία - Ιράκ: «Όχι σε αποσταθεροποιητικά βήματα, μπορεί να γυρίσουν μπούμερανγκ»

«Κατανοούμε και σεβόμαστε τις ανησυχίες της Τουρκίας για την εξασφάλιση της δικής της ασφάλειας και πιστεύουμε ότι η Τουρκία έχει αυτό το νόμιμο δικαίωμα», δήλωσε αρχικά ο Ντμίτρι Πεσκόφ

«Όχι σε αποσταθεροποιητικά βήματα» είναι το μήνυμα του Κρεμλίνου στην Άγκυρα σε σχέση με την πρόθεση του Ταγίπ Ερντογάν για περαιτέρω στρατιωτικές επιχειρήσεις, ακόμα και χερσαίες, σε Συρία και Ιράκ. 

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία είχε πραγματοποιήσει αεροπορικές επιδρομές στη Συρία και το Ιράκ λόγω της αποτυχίας της Ρωσίας να τηρήσει τις υποσχέσεις της να εξασφαλίσει την αποχώρηση των κουρδικών μονάδων από τα σύνορα της τουρκικής δημοκρατίας. 

«Η Ρωσία κατανοεί τις ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια σχετικά με τις εξελίξεις στη Συρία, αλλά καλεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να απόσχουν από οποιαδήποτε αποσταθεροποιητικά βήματα», δήλωσε χαρακτηριστικά την Τρίτη ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Κατανοούμε και σεβόμαστε τις ανησυχίες της Τουρκίας για την εξασφάλιση της δικής της ασφάλειας και πιστεύουμε ότι η Τουρκία έχει αυτό το νόμιμο δικαίωμα», δήλωσε αρχικά ο Πεσκόφ σε συνέντευξη Τύπου σύμφωνα με το TASS.  Πρόσθεσε όμως ότι «παρόλα αυτά, καλούμε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να απόσχουν από τη λήψη μέτρων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγάλη αποσταθεροποίηση γενικά της κατάστασης. Αυτό θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ και να περιπλέξει περαιτέρω τα πράγματα στον τομέα της ασφάλειας», προειδοποίησε.

Σχολιάζοντας εξάλλου τη δήλωση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η Ρωσία φέρεται να απέτυχε να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για τη Συρία, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ξεκαθάρισε ότι η Μόσχα και η Άγκυρα διαφέρουν στις προσεγγίσεις τους ως προς την εφαρμογή του μνημονίου του Σότσι.

«Αυτές οι διαφορές έχουν συζητηθεί επανειλημμένα από τους δύο προέδρους. Δόξα τω Θεώ, οι φιλικές και εταιρικές σχέσεις [της Ρωσίας] με την Τουρκία καθιστούν δυνατή τη συζήτηση αυτών των διαφορών με ανοιχτούς και εποικοδομητικούς τρόπους», είπε ο Πεσκόφ.

Σήμερα σημειώθηκα και δημόσια αντιπαράθεση της γερμανίδας υπουργού Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ με τον τούρκο ομόλογό της Σουλεϊμάν Σοϊλού με αντικείμενο τις τουρκικές επιθέσεις σε Συρία και Ιράκ (επιχείρηση «Γαμψό ξίφος»).

Πηγή: skai.gr