Μόσχα για κατασκευή τμημάτων S-400 στην Τουρκία – «Ενδεχόμενο να πάρει ρωσικά μαχητικά η Άγκυρα»

Για επέκταση τις ρωσοτουρκικής συνεργασίας στους S-400, με κατασκευή τμημάτων τους στην Τουρκία, αλλά και για ενδεχόμενο απόκτησης από την Τουρκία ρωσικών μαχητικών έκανε λόγο την Πέμπτη ο Ντμίτρι Πεσκόφ στον απόηχο της συνάντησης του Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ταγίπ Ερντογάν στο Σότσι την Πέμπτη. 

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν η συνέχιση της στρατιωτικής τεχνικής συνεργασίας και την επέκταση των επαφών σχετικά με τα πυραυλικά συστήματα αεράμυνας S-400. «Συζητήθηκε επίσης η δυνατότητα παραγωγής ορισμένων τμημάτων του S-400 στην Τουρκία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πεσκόφ.

Υπενθυμίζοντας ότι οι ΗΠΑ έβγαλαν την Τουρκία από το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35, ο Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι «η συνεργασία στον τομέα της αεροπορίας μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας ήταν στην ατζέντα». 

«Ο Πούτιν και ο Ερντογάν συζήτησαν επίσης για μεγάλα έργα στην κοινή ατζέντα. Πρώτον, τα χρονοδιαγράμματα για τη συνέχιση της κατασκευής και την ολοκλήρωση της πρώτης μονάδας του πυρηνικού σταθμού Άκουγιου. Μίλησαν για την πιθανή κατασκευή νέων μονάδων και τι πρέπει να γίνει γενικά όσον αφορά τη συνεργασία μας για τον αναδυόμενο τομέα του ‘ειρηνικού ατόμου’, την πυρηνική ενέργεια στην Τουρκία», δήλωσε ο Πεσκόφ. 

Ο Πεσκόφ είπε ότι ο Πούτιν έθεσε το θέμα της συνεργασίας στον τομέα του διαστήματος και οι δύο ηγέτες έθιξαν τις «προετοιμασίες των Τούρκων κοσμοναυτών». 

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης τις εξελίξεις στο Ιντλίμπ της Συρίας, τόνισε τη σημασία των διμερών συμφωνιών μεταξύ των δύο χωρών και επιβεβαίωσε τη δέσμευσή τους για τις (μεταξύ τους) συμφωνίες, δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους. Οι ηγέτες αντάλλαξαν επίσης απόψεις για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, τη Λιβύη και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, είπε ο Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι η ρωσική πλευρά είπε ότι τα μέρη πρέπει να αναζητήσουν λύσεις με διαπραγμάτευση για την οριοθέτηση των συνόρων και την ανάπτυξη των υποδομών μεταφορών στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. 

Ο Ρώσος αξιωματούχος είπε ότι ο Πούτιν και ο Ερντογάν συζήτησαν επίσης για το φυσικό αέριο και τον εφοδιασμό του. «Ο Πούτιν εκτίμησε πολύ τις έγκαιρες και αποτελεσματικές αποφάσεις της τουρκικής διοίκησης σχετικά με το έργο TurkStream. Οι αποφάσεις πάρθηκαν γρήγορα, όλα υλοποιήθηκαν εγκαίρως, πολύ γρήγορα», είπε. Ο Πεσκόφ είπε ότι σε μια εποχή που οι τιμές της αγοράς φυσικού αερίου και ενέργειας στην Ευρώπη αυξήθηκαν, η Τουρκία «αισθάνθηκε ασφαλής απέναντι σε τέτοιες ξαφνικές αλλαγές με όλες τις υπάρχουσες υποδομές της». 

Ο Πούτιν και ο Ερντογάν συζήτησαν για την πανδημία COVID-19 και τον εμβολιασμό, και τόνισαν τη σημασία του εμβολιασμού για την καταπολέμηση της πανδημίας.
 

Πηγή: anadolu.com