Ζητούμενο πλέον είναι να διαπιστωθεί το κατά πόσο η Τουρκία κάνει όντως μια στροφή προς τη Ρωσία ή αν για ακόμη μια φορά «παζαρεύει» προκειμένου να ασκήσει πιέσεις στην Δύση και τις ΗΠΑ, για την παραλαβή οπλικών συστημάτων.

Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ πάντως, κληθείς να σχολιάσει στον ΣΚΑΙ τις νέες δηλώσεις αυτές του Προέδρου Ερντογάν τονίζει πως «Οι αμυντικές προμήθειες είναι εθνική αρμοδιότητα- κάθε σύμμαχος αποφασίσει μόνος του τι είδους στρατιωτικά μέσα θα αγοράσει η θα πουλήσει. Αυτό που έχει σημασία για το ΝΑΤΟ είναι οι Σύμμαχοι να επενδύσουν σε συστήματα που είναι διαλειτουργικά. Όπως έχουμε επανειλημμένως διασαφηνίσει, οι ρωσικοί S-400 δεν είναι συμβατοί με τα συστήματα του ΝΑΤΟ».

«Σε γενικές γραμμές, καλωσορίζουμε την προμήθεια μεταξύ Συμμάχων», προσθέτει.

Την ίδια ώρα, Αμερικανοί Αξιωματούχοι προειδοποιούν τους Τούρκους ιδιωτικά και δημόσια πως νέες αγορές οπλικών συστημάτων ή περαιτέρω αμυντική συνεργασία με την Ρωσία θα επιφέρει κυρώσεις.

Σύμφωνα με νέες πληροφορίες, τα παραπάνω υπογραμμίζονται με ιδιαίτερη έμφαση στην Τουρκία από Αμερικανούς αρμοδίους πίσω από κλειστές πόρτες κατά τις διμερείς διπλωματικές τους επαφές.

Όλο αυτό, φαίνεται πως αποτελεί και τον κύριο λόγο για τον οποίο ο Τούρκος Πρόεδρος επέστρεψε από την Νέα Υόρκη θυμωμένος  με την κυβέρνηση Μπάιντεν, λαμβάνοντας υπ’ όψιν  επιπρόσθετα πως ο Αμερικανός Πρόεδρος αρνήθηκε να τον συναντήσει.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις