Μόσχα: Η Δύση, όχι εμείς, κατέστρεψε την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια

Μόσχα: Η Δύση, όχι εμείς, κατέστρεψε την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια

Τη Δύση κατηγορεί για τη διεθνή επισιτιστική κρίση η Ρωσία , υποστηρίζοντας ότι οι δυτικές κυρώσεις επηρεάζουν τις παγκόσμιες αγορές τροφίμων. 

"Ανόητες μακροοικονομικές κινήσεις" των δυτικών χωρών έχουν καταστρέψει την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, δήλωσε την Τετάρτη ο Ρώσος πρέσβης στις Ηνωμένες Πολιτείες Ανατόλι Αντόνοφ, υποστηρίζοντας ότι τα προβλήματα σε αυτόν τον τομέα ξεκίνησαν πολύ πριν την έναρξη της 'ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης' στην Ουκρανία.

"Η επισιτιστική ασφάλεια είχε καταστραφεί για αρκετά χρόνια από ανόητα συλλογικά μακροοικονομικά βήματα της Δύσης που τροφοδοτήθηκαν από τον απόηχο της πανδημίας COVID-19. Με άλλα λόγια, τα προβλήματα εμφανίστηκαν πολύ πριν από την έναρξη της ‘ειδικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία’", ισχυρίστηκε ο Αντόνοφ στο κανάλι της στο Telegram.

Η επισιτιστική κρίση επιδεινώθηκε μετά από ένα κύμα "μονομερών και παράνομων κυρώσεων κατά της Ρωσίας που υπονόμευσαν την αξιοπιστία των δυτικών κυβερνήσεων λόγω του απρόβλεπτου των ενεργειών τους, καθώς και έσπασαν τις αλυσίδες εφοδιασμού και διέκοψαν τις διεθνείς χρηματοοικονομικές ροές", ανέφερε, σημειώνοντας ότι οι δηλώσεις που έγιναν από τα δυτικά έθνη ότι "οι απαγορεύσεις τους δεν καλύπτουν τις προμήθειες τροφίμων και λιπασμάτων είναι απάτη", καθότι "οι κυρώσεις στον χρηματοοικονομικό τομέα και στον τομέα των μεταφορών επηρεάζουν άμεσα την κατάσταση στις παγκόσμιες αγορές τροφίμων".

Τούτου λεχθέντος, σχολίασε ο Ρώσος διπλωμάτης, "η Ρωσία παραμένει προσηλωμένη στις υποχρεώσεις της όσον αφορά τα διεθνή συμβόλαια σχετικά με τις εξαγωγικές προμήθειες γεωργικών προϊόντων, λιπασμάτων, ενέργειας και άλλων σημαντικών αγαθών".

«Η Ρωσία χρησιμοποιεί την πείνα σαν όπλο»

Η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, κατηγόρησε χθες Τετάρτη τη Ρωσία ότι εμποδίζει τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία διότι χρησιμοποιεί την πείνα σαν όπλο.

"Η Ρωσία διεξάγει αυτόν τον πόλεμο με ακόμα ένα φρικτό και αποτελεσματικό όπλο: την πείνα και τη στέρηση. Προχωρώντας στον αποκλεισμό ουκρανικών λιμανιών, καταστρέφοντας αποθηκευτικούς χώρους, δρόμους και σιδηροτροχιές, η Ρωσία εξαπέλυσε πόλεμο εναντίον των σιτηρών, προκαλεί παγκόσμια επισιτιστική κρίση", υποστήριξε η γερμανίδα ΥΠΕΞ κατά τη διάρκεια συνεδρίασης με ομολόγους της στα Ηνωμένα Έθνη.

"Το κάνει τη στιγμή που εκατομμύρια άνθρωποι ήδη απειλούνταν από λιμό, ειδικά στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική, εξαιτίας των καταστροφικών συνεπειών της κλιματικής κρίσης, εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού, εξαιτίας των συρράξεων που μαίνονται στην περιοχή".

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε την Τετάρτη ότι η παγκόσμια κοινότητα δεν θα είναι σε θέση να λύσει πλήρως το ζήτημα της επισιτιστικής κρίσης χωρίς ρωσικά και λευκορωσικά λιπάσματα, καθώς και χωρίς ουκρανικά σιτηρά. Τα ρωσικά προϊόντα και λιπάσματα θα πρέπει να έχουν πλήρη και απεριόριστη πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές, σημείωσε.
 

Πηγή: skai.gr