Google Doodle: 35 χρόνια από τη γέννηση της Stacey Park Milbern

Η Stacey Park Milbern ήταν μια queer, Κορεοαμερικανίδα ακτιβίστρια για άτομα με ειδικές ανάγκες, η οποία συνίδρυσε το κίνημα για τη δικαιοσύνη για την αναπηρία και αφιέρωσε τη ζωή της στην υπεράσπιση των περιθωριοποιημένων κοινοτήτων. Προς τιμήν του Μήνα Αμερικάνικης Κληρονομιάς της Ασίας του Ειρηνικού, το σημερινό Doodle γιορτάζει την κληρονομιά της Stacey Park Milbern στα 35α γενέθλιά της.

H Milbern γεννήθηκε το 1987 στη Σεούλ της Νότιας Κορέας. Μεγάλωσε στο Φορτ Μπραγκ της Βόρειας Καρολίνας και ξεκίνησε να υπερασπίζεται τη δικαιοσύνη για άτομα με αναπηρία σε ηλικία 16 ετών. Αφού παρατήρησε την έλλειψη υπεράσπισης των ατόμων με αναπηρία, LGBTQ+ και των έγχρωμων ατόμων, συνεργάστηκε με άλλους ακτιβιστές το 2005 για να νομίσει την αναπηρία δικαιοσύνη—ένα πλαίσιο αφιερωμένο στη διασφάλιση ότι οι προοπτικές των παραδοσιακά περιθωριοποιημένων ομάδων εντός της κοινότητας των ατόμων με αναπηρία δεν έμειναν έξω από τον αγώνα για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.

Σε ηλικία 24 ετών, η Milbern μετακόμισε στο Bay Area της Καλιφόρνια, όπου εργάστηκε ακούραστα για να οργανώσει, να γράψει και να μιλήσει για το κίνημα και έγινε Διευθύντρια Προγραμμάτων στο Κέντρο Ανεξάρτητης Διαβίωσης. Το 2014, ο Milbern διορίστηκε στην Επιτροπή Προέδρου για Άτομα με Διανοητική Αναπηρία και υπηρέτησε ως σύμβουλος της εθνικής διοίκησης.

«Θέλω να αφήσω μια κληρονομιά από άτομα με αναπηρία γνωρίζοντας ότι είμαστε ισχυροί και όμορφοι εξαιτίας αυτού που είμαστε, όχι παρά το γεγονός αυτό.», είχε δηλώσει η Stacey Park Milbern.

Από την υπεράσπιση της εθνικής νομοθεσίας μέχρι την οικοδόμηση κοινότητας μέσω του Disability Justice Culture Club η Stacey Milbern πάντα έκανε μεγάλα όνειρα και ανταποκρινόταν στις αξίες της.

Χαρούμενα 35α γενέθλια, Stacey Park Milbern.

Πηγή: skai.gr