Μήνυμα Ζελένσκι στη Γουόλ Στριτ για επενδύσεις στην Ουκρανία

«Προσφέρουμε σε εσάς και τις επιχειρήσεις σας μια ευκαιρία συνεργασίας προς όφελος όλων μας», συμπλήρωσε.

Ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται για έβδομο μήνα χωρίς να διαφαίνεται προοπτική για τον τερματισμό του στο εγγύς μέλλον, ο πρόεδρος Ζελένσκι απευθύνθηκε στη Γουόλ Στριτ φιλοδοξώντας να προσελκύσει ξένες επενδύσεις στην πατρίδα του.

«Ανοικοδομούμε την οικονομία μας», υποστήριξε ο πρόεδρος της Ουκρανίας σε ηχογραφημένη ομιλία του που μεταδόθηκε σήμερα στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. «Προσφέρουμε σε εσάς και τις επιχειρήσεις σας μια ευκαιρία συνεργασίας προς όφελος όλων μας», συμπλήρωσε.

Η συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ουκρανίας υπολογίστηκε το πρώτο τρίμηνο του έτους σε 15,1% σε ετήσια βάση, ενώ στο δεύτερο τρίμηνο έφθασε το 40%, σύμφωνα με τα στοιχεία της ουκρανικής κεντρικής τράπεζας.

Η παρέμβαση του προέδρου Ζελένσκι, λίγο πριν από την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, εντάσσεται στο πλαίσιο της εκστρατείας «Advantage Ukraine» μέσω της οποίας το Κίεβο φιλοδοξεί να προσελκύσει ξένους επενδυτές.

«Η Ουκρανία είναι η ιστορία μιας μελλοντικής νίκης», τόνισε ο πρόεδρος Ζελένσκι, «μια ευκαιρία για εσάς να επενδύσετε σήμερα σε έργα πολλών εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, ώστε να μοιραστείτε αυτήν τη νίκη μαζί μας».

Στις αρχές Ιουλίου, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντενίς Σμιχάλ είχε υπολογίσει το κόστος της ανοικοδόμησης της χώρας του σε 750 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το 2021 οι αμερικανικές επενδύσεις στην Ουκρανία ανέρχονταν σε 532 εκατομμύρια δολάρια, αυξημένες κατά 32% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ