Μήνυμα Μπάιντεν σε Νετανιάχου: Άμεση κατάπαυση πυρός στη Γάζα

«Σημαντική αποκλιμάκωση» ζήτησε ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου σε νεότερη επικοινωνία που είχαν σήμερα Τετάρτη 19/5,  μετά από 10 ημέρες έντονων συρράξεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Ήταν η πιο άμεση κίνησης δημόσιας πίεσης του Μπάιντεν μέχρι στιγμής στον σύμμαχο των ΗΠΑ Νετανιάχου, με τον πρόεδρο να του ζητά στο τηλεφώνημα να κινηθεί προς το «μονοπάτι κατάπαυσης του πυρός», σύμφωνα με δήλωση του Λευκού Οίκου για τη συνομιλία τους, όπως καταγράφει το AP.

Όπως αναφέρουν οι New York Times, σύμφωνα με πηγές, ο πρόεδρος των ΗΠΑ υιοθέτησε αυστηρή στάση απέναντι στον Ισραηλινό πρωθυπουργό κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας.

Σε κάθε περίπτωση, πίεση αυξάνεται επίσης και στον Μπάιντεν, για να κάνει περισσότερα καθώς ο αριθμός των νεκρών στις συγκρούσεις της Μέσης Ανατολής έχει ξεπεράσει τους 200.

Οι δύο ηγέτες είχαν μια λεπτομερή συνομιλία σχετικά με την εξέλιξη των γεγονότων στη Γάζα, την πρόοδο του Ισραήλ στο να υποβαθμίσει τις ικανότητες της Χαμάς και άλλων τρομοκρατικών στοιχείων και τις τρέχουσες διπλωματικές προσπάθειες από τις περιφερειακές κυβερνήσεις και τις ΗΠΑ», δήλωσε σε δημοσιογράφους η εκπρόσωπος Tύπου του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν Πιερ.

Ήταν η τέταρτη τηλεφωνική συνδιάλεξη, την τελευταία εβδομάδα, μεταξύ των ηγετών των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Πηγή: skai.gr