Νετανιάχου προς Μπάιντεν: Είμαι αποφασισμένος να συνεχίσω την επιχείρηση στη Γάζα

Αποφασισμένος να συνεχίσει την επιχείρηση (στη Γάζα) έως ότου επιτευχθεί ο στόχος του – "να επαναφέρει την ησυχία και την ασφάλεια στους… πολίτες του Ισραήλ" δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου παρά τις πιέσεις του Τζο Μπάιντεν.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι εκτιμά την υποστήριξη κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο, καθώς και της κυβέρνησης Μπάιντεν, στο δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του, το οποίο αποκάλεσε "φυσικό δικαίωμα". 

"Με κάθε μέρα που περνά, χτυπάμε περισσότερες ικανότητες των τρομοκρατικών οργανώσεων", δήλωσε ο Νετανιάχου. 

Ανέφερε ακόμα ότι η χώρα του έχει εμπλακεί σε "ισχυρή αποτροπή" για να αποτρέψει μελλοντικές συγκρούσεις με τη Χαμάς.

Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ο ισραηλινός πρωθυπουργός φέρεται να δήλωσε ότι "δεν στεκόμαστε με ένα χρονόμετρο. Θέλουμε να επιτύχουμε τους στόχους της επιχείρησης. Οι προηγούμενες επιχειρήσεις διήρκεσαν πολύ καιρό, οπότε δεν είναι δυνατό να οριστεί ένα χρονικό πλαίσιο".

Το Ισραήλ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι δεν θέτει κάποιο «χρονοδιάγραμμα» για τον τερματισμό των εχθροπραξιών με τη Γάζα, ενόσω οι ένοπλες δυνάμεις του έκαναν νέες αεροπορικές επιδρομές στον παλαιστινιακό θύλακα και οι μαχητές της Χαμάς εξαπέλυαν νέες διασυνοριακές επιθέσεις με ρουκέτες. 

Ωστόσο, σε ένδειξη διπλωματικής κινητικότητας, μια αιγυπτιακή πηγή ασφαλείας δήλωσε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε κατ' αρχήν κατάπαυση του πυρός μετά από παρέμβαση των διαμεσολαβητών, αλλά οι λεπτομέρειες συζητούνταν μυστικά για την αποτροπή κατάρρευσης της συμφωνίας. 

"Σημαντική αποκλιμάκωση" ζήτησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν από τον Νετανιάχου σε νεότερη επικοινωνία που είχαν την Τετάρτη.

 

Reuters - JP