Μινσκ: Ο Λουκασένκο έκανε επιτροπή για να ερευνήσει την αεροπειρατεία που διέταξε ο Λουκασένκο

Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο έκανε επιτροπή για να ερευνήσει την αεροπειρατεία που διέταξε ο… Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Όπως έγινε γνωστό, το υπουργείο Μεταφορών της Λευκορωσίας συγκρότησε επιτροπή για να ερευνήσει το περιστατικό με την εκτροπή και τον εξαναγκασμό σε προσγείωση στο Μινσκ ενός αεροσκάφους της Ryanair και θα δημοσιοποιήσει σύντομα τα αποτελέσματα της έρευνάς του, μετέδωσε τη Δευτέρα το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Κατόπιν εντολής του προέδρου Λουκασένκο, οι αρχές της Λευκορωσίας έστειλαν χθες Κυριακή καταδιωκτικό της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας να αναχαιτίσει το Boeing 737 της Ryanair το οποίο κατευθυνόταν στο Βίλνιους της Λιθουανίας έχοντας αναχωρήσει από την Αθήνα, και επικαλούμενες την ύπαρξη βόμβας στο αεροσκάφος, το ανάγκασαν να προσγειωθεί στο Μινσκ. Εκεί συνέλαβαν τον αντιφρονούντα δημοσιογράφο Ρομάν Προτάσεβιτς, προκαλώντας την οργή της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας κατήγγειλε τις “αβάσιμες” κατηγορίες της ΕΕ και υπογράμμισε ότι έδρασε νόμιμα μετά την αναχαίτιση αεροσκάφους της RyanAir το οποίο κατευθυνόταν στο Βίλνιους της Λιθουανίας και έκανε αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ, όπου συνελήφθη αντιφρονών δημοσιογράφος που επέβαινε σε αυτό.

Η Λευκορωσία ισχυρίζεται ότι το αεροσκάφος προσγειώθηκε στο Μινσκ έπειτα από απειλή για τοποθέτηση βόμβας, ενώ η ΕΕ και οι ΗΠΑ την κατηγορούν ότι έστειλε μαχητικό αεροσκάφος να αναχαιτίσει το Boeing 737 της Ryanair προκειμένου να το αναγκάσει σε προσγείωση και να συλλάβει τον αντιφρονούντα Ρομάν Προτάσεβιτς.

“Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα ικανά μας όργανα ακολούθησαν τους διεθνείς κανόνες”, επεσήμανε το λευκορωσικό υπουργείο Εξωτερικών στον ιστότοπό του. Παράλληλα απέρριψε “τις αβάσιμες κατηγορίες” των ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες, όπως κατήγγειλε, “πολιτικοποιούν” την υπόθεση.

Εξάλλου το υπουργείο Εξωτερικών επεσήμανε ότι η λευκορωσική κυβέρνηση είναι έτοιμη να επιτρέψει σε ειδικούς να επισκεφθούν τη χώρα, αν αυτό χρειαστεί, προκειμένου να ερευνήσουν το περιστατικό.

Από την πλευρά της η λευκορωσική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας ανακοίνωσε ότι οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας της χώρας εξέδωσαν “σύσταση” προς το πλήρωμα της Ryanair μετά την προειδοποίηση για βόμβα, όμως δεν το ανάγκασαν να προσγειωθεί στο Μινσκ με απειλές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ