Μινσκ: Αποκλειστικά αμυντική η κοινή δύναμη κρούσης ρωσικών και λευκορωσικών στρατευμάτων

Χθες, ο Αλεξάντρ Λουκασένκο είχε δηλώσει πως συμφώνησε με τον Πούτιν την ανάπτυξη αυτού του κοινού στρατιωτικού σχηματισμού, χωρίς να πει ακριβώς πού θα αναπτυχθεί και ποιο θα είναι το εύρος του.

Η Λευκορωσία δήλωσε σήμερα πως η κοινή στρατιωτική δύναμη κρούσης ρωσικών και λευκορωσικών στρατευμάτων είναι αποκλειστικά αμυντική, την ώρα που το Μινσκ κατηγορεί το Κίεβο ότι ετοιμάζει μια επίθεση, τροφοδοτώντας φόβους για μια άμεση παρέμβασή του στη σύγκρουση στην Ουκρανία.

«Οι στόχοι της ένωσης περιφερειακών δυνάμεων είναι καθαρά αμυντικοί. Και όλες οι επιχειρήσεις, που διεξάγονται αυτή τη στιγμή, έχουν στόχο την υιοθέτηση μιας κατάλληλης αντίδρασης στις ενέργειες που διεξάγονται κοντά στα σύνορά μας» εξήγησε ο Λευκορώσος υπουργός Άμυνας Βίκτορ Χρένιν, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου του.

Διευκρίνισε πως η δύναμη αυτή αναμένεται να επιτρέψει να διασφαλιστεί η ασφάλεια των συνόρων της Ρωσίας και της Λευκορωσίας.

Χθες, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο είχε δηλώσει πως συμφώνησε με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν την ανάπτυξη αυτού του κοινού στρατιωτικού σχηματισμού, χωρίς να πει ακριβώς πού θα αναπτυχθεί και ποιο θα είναι το εύρος του.

Κατηγόρησε την Ουκρανία και τους συμμάχους της Πολωνία και Λιθουανία ότι προετοιμάζουν «τρομοκρατικές ενέργειες» και μια στρατιωτική «εξέγερση» στη Λευκορωσία εκπαιδεύοντας «ριζοσπάστες» Λευκορώσους μαχητές για να ανατρέψουν την εξουσία.

Το Μινσκ αρνείται ωστόσο ότι σκέπτεται να στείλει τον στρατό του, που είναι πολύ μικρότερος από εκείνον της Μόσχας, να πολεμήσει στην Ουκρανία στο πλευρό των Ρώσων.

«Στη Δύση, δυστυχώς, καλλιεργείται η ιδέα πως ο λευκορωσικός στρατός μπορεί να εμπλακεί στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία. Ενδίδοντας σε τέτοιου είδους παραπληροφόρηση, η διοίκηση του ΝΑΤΟ και πολλών ευρωπαϊκών χωρών οραματίζονται σαφώς την πιθανότητα μιας επίθεσης εναντίον της χώρας μας» δήλωσε σήμερα ο γραμματέας του λευκορωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Αλεξάντρ Βόλφοβιτς.

Η Λευκορωσία έχει ήδη παραχωρήσει το έδαφός της στον ρωσικό στρατό για την επίθεσή του κατά της Ουκρανίας, όμως το Μινσκ δεν συμμετέχει μέχρι τώρα άμεσα στις μάχες στο ουκρανικό έδαφος.

Η είσοδος λευκορωσικών δυνάμεων στη γειτονική χώρα θα συνιστούσε μια νέα κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ