Υπαρκτή αλλά μικρή η επίδραση του κορωνοϊού στο τουριστικό ρεύμα από Βρετανία προς Ελλάδα

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Μία ανάσχεση στην αυξητική ροή των τουριστικών προκρατήσεων από τη Βρετανία προς την Ελλάδα που καταγραφόταν στην αρχή του έτους έχει αρχίσει να παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΙ. Η ανάσχεση αυτή αποδίδεται στην έξαρση του κορωνοϊού στην Ευρώπη.

Οι προκρατήσεις από τη Βρετανία για το προσεχές καλοκαίρι ήταν σημαντικά αυξημένες μέχρι και τις αρχές Φεβρουαρίου, ίσως και λίγο περισσότερο από 10% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς.

Ο ρυθμός των προκρατήσεων έχει πλέον μειωθεί, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλη την Ευρώπη. Οι χώρες που μέχρι στιγμής πλήττονται περισσότερο ως προς τον αριθμό των προκρατήσεων από Βρετανία είναι η Ιταλία, η Γαλλία αλλά και οι σκανδιναβικές χώρες, καθώς οι Βρετανοί φαίνεται πλέον ότι αναμένουν την κορύφωση της έξαρσης του κορωνοϊού μέσα στην άνοιξη πριν κάνουν τις κρατήσεις τους.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, πηγή με γνώση της βρετανικής τουριστικής αγοράς σημειώνει ότι οι ακυρώσεις είναι «ελάχιστες».

Σημειώνεται επίσης ότι ενώ οι Βρετανικές Αερογραμμές και η Ryanair έχουν προαναγγείλει ματαίωση πτήσεων από τη Βρετανία για το Μάρτιο, καμία από αυτές τις πτήσεις δεν αφορά τους ελληνικούς προορισμούς.

Παρομοίως, η κατάρρευση της βρετανικής αεροπορικής εταιρείας Flybe δεν επηρεάζει την Ελλάδα. «Κάποια ταξιδιωτικά γραφεία ναύλωναν τα προηγούμενα καλοκαίρια την εταιρεία για πτήσεις τσάρτερ προς Ελλάδα. Για φέτος όμως, επειδή τα οικονομικά προβλήματα της Flybe ήταν κοινό μυστικό στην αγορά, δεν είχε υπάρξει καμία τέτοια κίνηση από γραφεία για Ελλάδα», ανέφερε η ίδια πηγή.

Παρόλα αυτά, οι παράγοντες της τουριστικής αγοράς εκτιμούν ότι όσο τα περιστατικά του κορωνοϊού και τα περιοριστικά μέτρα στην Ευρώπη αυξάνονται, ο αντίκτυπος για δημοφιλείς προορισμούς από τη Βρετανία θα εντείνεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη ένα ταξιδιωτικό πρακτορείο ήπιας περιπέτειας και περιπατητικού τουρισμού από τη Σκωτία που θα συμμετείχε σε οργανωμένο πρόγραμμα γνωριμίας με «Αριστοτελικές διαδρομές» στη Χαλκιδική έχει αποσυρθεί από το ταξίδι. Το συγκεκριμένο πρακτορείο φέρεται μάλιστα να έχει ακυρώσει τις συμμετοχές του σε αντίστοιχα ταξίδια για όλο το Μάρτιο στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων κατά του κορωνοϊού.

Πηγή: skai.gr