Η Microsoft λέει ότι «βλάπτει» η… παράνοια της παραγωγικότητας – Οι εργοδότες έχουν άλλη άποψη

Ο τελευταίος δείκτης εργασιακών τάσεων διαπίστωσε ότι οι προσφορές δωρεάν φαγητού, ροκ συναυλιών ή οι απειλές τιμωρίας μπορεί να μην κάνουν πολλά για να προσελκύσουν τους ανθρώπους πίσω στο γραφείο

Οι εργαζόμενοι πιστεύουν ότι είναι το ίδιο παραγωγικοί όπως πάντα. Τα αφεντικά δεν το πιστεύουν. Νέα δεδομένα από το «Work Trend Index» της Microsoft, το οποίο εξέτασε 20.000 εργαζόμενους σε 11 χώρες, διαπιστώνουν ότι παρά τα πρώτα σημάδια μιας έκρηξης της παραγωγικότητας κατά τη διάρκεια της πανδημίας -όταν πολλοί εργαζόμενοι αντάλλαξαν τον χρόνο μετακίνησης με περισσότερες ώρες εργασίας από το σπίτι- εργοδότες και εργαζόμενοι δεν φαίνεται να έχουν την ίδια αντίληψη για το ίδιο ζήτημα. Μάλλον για χάσμα... παραγωγικότητας γίνεται λόγος. 

Περίπου το 87% των εργαζομένων που απάντησαν στην έρευνα δήλωσαν ότι είναι παραγωγικοί στην εργασία τους. Αυτή την άνοιξη, ο τεχνολογικός γίγαντας διαπίστωσε ότι ο αριθμός των συναντήσεων ανά εβδομάδα μεταξύ των χρηστών της πλατφόρμας Teams είχε αυξηθεί κατά 153% από την έναρξη της πανδημίας. Οι επικαλυπτόμενες συναντήσεις αυξήθηκαν κατά 46%. Τουλάχιστον το 42% των ανθρώπων κάνουν multi-tasking, στέλνοντας ενεργά ένα email ή κάνοντας ping σε έναν συνάδελφο κατά τη διάρκεια μιας προγραμματισμένης συνάντησης.

Ωστόσο, το 85% των εργοδοτών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι η εργασία εξ αποστάσεως έχει καταστήσει δύσκολη τη βεβαιότητα ότι οι εργαζόμενοι είναι παραγωγικοί. Αυτή η «παράνοια της παραγωγικότητας», όπως την αποκαλεί η Microsoft στην έκθεσή της, προέκυψε από το παράδοξο των εργοδοτών να φοβούνται ότι η παραγωγικότητα χάνεται, ακόμη και όταν οι ώρες εργασίας, ο αριθμός των συσκέψεων και οι μετρήσεις που δείχνουν την πραγματική δραστηριότητα έχουν αυξηθεί. 

Η έκθεση έρχεται καθώς τα μακροοικονομικά στοιχεία έχουν δείξει απότομη μείωση της παραγωγικότητας, γεγονός που ενδεχομένως τροφοδοτεί τους φόβους των εργοδοτών σχετικά με το πόση δουλειά κάνουν οι υπάλληλοί τους, ειδικά όταν βρίσκονται εκτός οπτικής επαφής. Αφού αυξήθηκε κατακόρυφα εν μέσω της πανδημίας, η παραγωγικότητα της εργασίας στις ΗΠΑ -εκτός της γεωργίας που μετρά τα αγαθά και τις υπηρεσίες που παράγονται ανά ώρα εργασίας - μειώθηκε με τον υψηλότερο ρυθμό των τελευταίων 74 ετών κατά το πρώτο τρίμηνο και μειώθηκε, επίσης, κατά το δεύτερο τρίμηνο. 

Πολλοί υποστηρίζουν ότι οι άπειροι εργαζόμενοι που αναλαμβάνουν νέες θέσεις εργασίας μετά τη… «μεγάλη παραίτηση», οι έμπειροι εργαζόμενοι που πρέπει να εκπαιδεύσουν τόσους πολλούς νεοπροσληφθέντες και η εξουθένωση όσων δούλευαν υπερωρίες κατά τα πρώτα χρόνια της πανδημίας φαίνεται να είναι αυτό που έχει πραγματικά τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στη μείωση της παραγωγικότητας.

Ο τελευταίος δείκτης εργασιακών τάσεων διαπίστωσε επίσης ότι οι προσφορές δωρεάν φαγητού, ροκ συναυλιών ή οι απειλές τιμωρίας μπορεί να μην κάνουν πολλά για να προσελκύσουν τους ανθρώπους πίσω στο γραφείο. 

Αυτό που θα μπορούσε πραγματικά να κάνει τους ανθρώπους να επιστρέψουν είναι απλά οι συνάδελφοί τους: Το 84% δηλώνει ότι οι εργαζόμενοι θα παρακινούνταν να επιστρέψουν στο γραφείο λόγω κοινωνικοποίησης και το 85% από την ευκαιρία να ξαναχτίσουν τους ομαδικούς και συναδελφικούς δεσμούς. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα δήλωσαν επίσης ότι θα ήταν ικανοί να πηγαίνουν στο γραφείο πιο συχνά αν ήξεραν ότι τα μέλη της ομάδας τους (73%) ή οι φίλοι τους από τη δουλειά (74%) θα ήταν εκεί.
 

Πηγή: skai.gr