Eurasia για βλάβη σε Nord Stream: Οι γραμμές μπορεί να μην ξαναλειτουργήσουν ποτέ

Το στέλεχος του ομίλου Eurasia πρόσθεσε ότι «σε κάθε περίπτωση κρίνεται αδύνατο να επαναλειτουργήσουν το χειμώνα, ανεξάρτητα από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις πολιτικές αποφάσεις»

Ανάλογα με την έκταση της ζημιάς, οι αγωγοί θα μπορούσαν ακόμα και να βγουν εκτός λειτουργίας για πάντα, αναφέρει το στέλεχος του ομίλου Eurasia, Henning Gloystein, στους Financial Times, αναφερόμενος στις ζημιές που σημειώθηκαν σε τρεις υποθαλάσσιες γραμμές του συστήματος αγωγών αερίου Nord Stream στη Βαλτική.

Ο ίδιος προσθέτει ότι «σε κάθε περίπτωση κρίνεται αδύνατο να επαναλειτουργήσουν το χειμώνα, ανεξάρτητα από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις πολιτικές αποφάσεις».

Εκτιμά επίσης ότι εγείρονται ζητήματα ασφάλειας και περιβαλλοντικοί κίνδυνοι, ιδίως αν η Ρωσία δεν σταματήσει να διοχετεύει αέριο στους αγωγούς.

Οι τρεις υποθαλάσσιες γραμμές του συστήματος αγωγών αερίου Nord Stream στη Βαλτική υπέστησαν «άνευ προηγουμένου» ζημιές μέσα σε μία ημέρα, ανακοίνωσε νωίτερα η Nord Stream AG, η εταιρεία που διαχειρίζεται το δίκτυο, ενώ διατυπώνονται υπόνοιες για σαμποτάζ.

Η ανακοίνωση δόθηκε στη δημοσιότητα, αφού οι σουηδικές ναυτιλιακές αρχές εξέδωσαν προειδοποίηση για δύο διαρροές στον αγωγό Nord Stream 1, λίγο μετά τον εντοπισμό μιας διαρροής στο γειτονικό αγωγό Nord Stream 2 που έκανε τη Δανία να απαγορεύσει τη ναυσιπλοΐα σε ακτίνα πέντε ναυτικών μιλίων.

Η Nord Stream AG ανακοίνωσε πως είναι αδύνατο να υπολογίσει πότε θα αποκατασταθεί η δυνατότητα λειτουργίας του συστήματος αγωγών αερίου.

Εν τω μεταξύ, το Βερολίνο βλέπει σαμποτάζ πίσω από τις ζημιές στους αγωγούς. Γερμανός αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε στο Bloomberg υπό το καθεστώς ανωνυμίας, ανέφερε πως τα στοιχεία δείχνουν βίαιη πράξη και όχι ένα τεχνικό ζήτημα. 

Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το σαμποτάζ δήλωσε και η πρωθυπουργός της Δανίας.

Νωρίτερα, δεν απέκλεισε το σαμποτάζ και το Κρεμλίνο με τον εκπρόσωπό του να δηλώνει «αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να αποκλειστεί κανένα ενδεχόμενο». 

Πηγή: skai.gr