Στα 195 εκατ. δολάρια πωλήθηκε το πορτρέτο της Μέριλιν Μονρόε δια χειρός Άντι Γουόρχολ

Το πιο ακριβό έργο τέχνης που έχει πωληθεί τον 20ο αιώνα είναι πλέον το εμβληματικό πορτρέτο της Μέριλιν Μονρόε του Άντι Γουόρχολ, καθώς πωλήθηκε σε δημοπρασία στο ποσό ρεκόρ των 195 εκατ. δολαρίων στη Νέα Υόρκη και μάλιστα σε λιγότερο από τέσσερα λεπτά. 

Το Shot Sage Blue Marilyn, που έγινε μετά το θάνατο του ηθοποιού το 1962, εκτίθετο στον οίκο Christie's στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο αγοραστής ήταν ο Larry Gagosian, έμπορος έργων τέχνης στις ΗΠΑ και ιδιοκτήτης αλυσίδας γκαλερί. 

«Το Shot Sage Blue Marilyn είναι η απόλυτη κορυφή της αμερικανικής ποπ», δήλωσε ο Alex Rotter, πρόεδρος του τμήματος τέχνης του 20ου και του 21ου αιώνα στον οίκο Christie's. «Ο πίνακας ξεπερνά το είδος της προσωπογραφίας, αντικαθιστώντας την τέχνη και τον πολιτισμό του 20ου αιώνα», πρόσθεσε.

Η ονομασία του πίνακα, ο οποίος είναι βασισμένος σε μια διαφημιστική φωτογραφία της Μονρόε από την ταινία του 1953 «Νιαγάρα», αναφέρεται σε ένα περιστατικό στο οποίο μια γυναίκα χρησιμοποίησε ένα πιστόλι για να πυροβολήσει τέσσερα πορτρέτα του ηθοποιού στο στούντιο του Γουόρχολ.

Το Shot Sage Blue Marilyn ήταν στη συλλογή των Ελβετών εμπόρων τέχνης Thomas και Doris Ammann. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο George Frei, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος Thomas and Doris Amman, ότι ο πίνακας «μαρτυρά την αμείωτη οπτική δύναμη [της Monroe] στη νέα χιλιετία».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι: «Η Μέριλιν, η γυναίκα, έφυγε. Ξεχνιούνται οι τρομερές συνθήκες της ζωής και του θανάτου της. Το μόνο που μένει είναι το αινιγματικό χαμόγελο που τη συνδέει με ένα άλλο μυστηριώδες χαμόγελο μιας διακεκριμένης κυρίας, της Μόνα Λίζα».

Ο οίκος Christie's είπε ότι τα έσοδα από την πώληση θα διατεθούν στο Ίδρυμα Thomas and Doris Ammann, που εδρεύει στη Ζυρίχη, το οποίο εργάζεται για τη δημιουργία προγραμμάτων υγειονομικής περίθαλψης και εκπαίδευσης για παιδιά σε όλο τον κόσμο.

Επισημαίνεταο ότι το προηγούμενο ρεκόρ σε δημοπρασία σημειώθηκε το 2015, όταν ένας πίνακας του Πάμπλο Πικάσο του 1955 – Les Femmes d’Alger (Έκδοση Ο) – πωλήθηκε έναντι 179,4 εκατ. δολαρίων.

Πηγή: skai.gr