«Πόρτα» Μενέντεζ στην Τουρκία για τα F-16: Οι όροι που θέτει για την πώληση των αεροσκαφών

Ο φιλέλληνας Γερουσιαστής συνέδεσε το θέμα της πώλησης αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία με τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και των ρωσικών S-400.

Μπλόκο στην Τουρκία για την πώληση των F-16 φαίνεται να βάζει ο Αμερικανός Γερουσιαστής, Μπομπ Μενέντεζ, ο οποίος μετά τη συνάντησή του με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ανέφερε ότι η Τουρκία παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο, αλλά και τα ανθρώπινα δικαιώματα, θέτοντας συγκεκριμένους όρους πρέπει να τηρήσει ο Ερντογάν για να αποκτήσει τα μαχητικά αεροσκάφη.

Μιλώντας στο Hellas Journal συνέδεσε το θέμα της πώλησης αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία με τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και των ρωσικών S-400.

«Ήμουν ξεκάθαρος για το θέμα της πώλησης των F-16 στην Τουρκία. Πουλάμε τα οπλικά μας συστήματα βασιζόμενοι σε συγκεκριμένους κανόνες. Όχι μόνο για το κέδρος σε όσους ασπάζονται τις ίδιες αξίες με εμάς. Με την Τουρκία προφανώς έχουμε μια σειρά από θέματα, από τους S-400 έως τις υπερπτήσεις πάνω από το έδαφος μιας γειτονικής χώρας, της Ελλάδας. Η σχέση της με τη Ρωσία και βέβαια οι συνεχείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Υπάρχουν περισσότεροι δημοσιογράφοι και δικηγόροι στις τουρκικές φυλακές, οπότε η λίστα είναι μακρά», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Πρόσθεσε δε ότι προκειμένου να πετύχουν την αγορά των 40 F-16 και τον εσγυχγρονισμό 80 άλλων αεροσκαφών, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτά τα ζητήματα. 

Ούτε λίγο ούτε πολύ ο φιλέλληνας Γερουσιαστής λέει ότι η Τουρκία πρέπει να εγκαταλείψει τους ρωσικούς πυραύλους S-400, να σταματήσει τις υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά και να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Πηγή: skai.gr