Κλείσιμο

Μελόνι: H κυβέρνησή μας αποτελείται από μια σύγχρονη και συντηρητική δεξιά - Δεν θα συμπιέσω τα ατομικά δικαιώματα

Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης από την πρωθυπουργό της Ιταλίας στην εφημερίδα «Corriere della Sera»

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Corriere della Sera» παραχώρησε η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, με αναφορά στα κύρια θέματα ιταλικής και διεθνούς επικαιρότητας.

«H κυβέρνησή μας αποτελείται από μια σύγχρονη και συντηρητική δεξιά. Το εξωπραγματικό και καταστροφικό αφήγημα της αριστεράς κατά την προεκλογική εκστρατεία διαψεύστηκε και με το παραπάνω. Κοιτάξτε γύρω σας: το σπρεντ είναι στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων μηνών, ενώ στο εξωτερικό εκφράζουν μεγάλο ενδιαφέρον για την Ιταλία», δήλωσε η Μελόνι.

Σύμφωνα με την Ιταλίδα πρωθυπουργό «οι σχέσεις της Ιταλίας με την Ευρώπη είναι καλές» και «δεν υπήρξαν ούτε υπάρχουν προβλήματα με την Γαλλία». «Πριν λίγες ημέρες αντάλλαξα μηνύματα με τον Εμανουέλ Μακρόν», προσθέτει.

Η Τζόρτζια Μελόνι τόνισε, δε, ότι «παρά κάποιες δηλώσεις ορισμένων κυβερνητικών ιθυνόντων στην Γαλλία, με αντικείμενο τους μετανάστες -τις οποίες οι περισσότεροι δεν μπόρεσαν να καταλάβουν- οι διμερείς σχέσεις συνεχίζονται».

Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, πιστεύει ότι «το να μπει ένα φρένο στην κερδοσκοπία, η οποία απορροφά δισεκατομμύρια επί δισεκατομμυρίων, αποτελεί προτεραιότητα την οποία η Ευρώπη δεν μπορεί να αγνοήσει».

Σε αναφορά της στις ΜΚΟ που δρουν στην Μεσόγειο, η επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης επαναδιατυπώνει την άποψη της: «όπως λέει η Frontex, ορισμένες ΜΚΟ αποτελούν στοιχείο ώθησης των παράνομων μεταναστευτικών ροών, με συνέπειες τόσο για τις αφίξεις όσο και για τους ανθρώπους που χάνουν την ζωή τους στην θάλασσα».

Ερωτηθείσα αν εννοεί να αποσύρει την αγωγή κατά του συγγραφέα και δημοσιογράφου Ρομπέρτο Σαβιάνο, η Μελόνι απάντησε ότι «δεν πρόκειται να το κάνει, διότι κατά την κατάπτυστη προσπάθεια να την θεωρήσει υπεύθυνη για τον θάνατο ενός παιδιού που έχασε την ζωή του στην θάλασσα, σε τηλεοπτική του συνέντευξη την χαρακτήρισε "μπάσταρδη"».

«Στην συνέχεια -προσθέτει- όταν τον ρώτησαν αν η λέξη αυτή απέχει από το δικαίωμα έκφρασης κριτικής, την επανέλαβε». «Θεωρώ ότι η δικαιοσύνη θα φερθεί αμερόληπτα, βάσει της διάκρισης των εξουσιών που υπάρχει στην Ιταλία», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενη στο ουκρανικό, η Ιταλίδα πρωθυπουργός δήλωσε ότι «ο Πούτιν δεν δείχνει να έχει μεγάλη διάθεση να προσέλθει σε διαπραγμάτευση» και ότι «αξίζει τον κόπο να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία, διότι η δυνατότητα να προκύψει διαπραγματευτικό τραπέζι μπορεί να εξαρτάται μόνον από την ισορροπία δυνάμεων».

Η επικεφαλής της νέας ιταλικής κυβέρνησης «δεν θεωρεί ότι η κοινοβουλευτική της πλειοψηφία πρέπει να διευρυνθεί σε νέες δυνάμεις, διότι είναι ισχυρή» αλλά, συγχρόνως, δεν αποκλείει τον διάλογο με κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σε ερώτηση της Corriere σχετικά με τις προθέσεις της επί των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, η πρόεδρος των Αδελφών της Ιταλίας απάντησε: «κανείς δεν θα πρέπει να φοβάται για τις προσωπικές του επιλογές και την ελευθερία του. Δεν θέλουμε να συμπιέσουμε δικαιώματα, αλλά να προσθέσουμε κάποια άλλα. Δεν θέλω να καταργήσω και ούτε να αλλάξω τον νόμο 194 για την άμβλωση, αλλά να προσφέρω επιπλέον βοήθεια στις γυναίκες που σκέπτονται να προσφύγουν στην διακοπή της κύησης, εξαιτίας οικονομικών δυσκολιών».

Με αναφορά στην απόφασή της να πάρει στη G20 της Ινδονησίας και την κόρη της Τζινέβρα, έξι ετών, εξήγησε ότι «υπερασπίζεται την επιλογή της και θα το ξανακάνει» διότι «πιστεύει στην εκπαιδευτική ελευθερία κάθε γονέα και εννοεί να ασκήσει την δική της».

Μιλώντας τέλος, για τις «πολεμικές» με σειρά Ιταλών δημοσιογράφων οι οποίοι της προσάπτουν ότι δεν δέχεται αρκετές ερωτήσεις, η Ιταλίδα πρωθυπουργός υπογράμμισε:

«Είμαι άνθρωπος που απαντά στις ερωτήσεις και δεν νομίζω ότι είμαι νευρικός τύπος. Αντιθέτως, διακρίνω από μέρους κάποιων δημοσιογράφων μια νευρικότητα προς το πρόσωπό μου, την οποία δεν είχα διαπιστώσει στο παρελθόν. Τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες έδωσα πέντε συνεντεύξεις Τύπου. Στην τελευταία, πριν πω ότι είχα και μια άλλη υποχρέωση, είχα απαντήσει σε εννέα ερωτήσεις. Σας καλώ να ελέγξετε σε πόσες ερωτήσεις απάντησαν οι προκάτοχοί μου, όταν παρουσίασαν τον κρατικό προϋπολογισμό της Ιταλίας».
 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ