Μεξικό: Τουλάχιστον 1 νεκρός από τον σεισμό των 7.4 ρίχτερ (pics)

Μεξικό: Τουλάχιστον 1 νεκρός από τον σεισμό των 7.4 ρίχτερ (pics)

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του από τον ισχυρό σεισμό των 7,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε νωρίτερα στο Μεξικό. 

Ο σεισμός έπληξε σήμερα τις ακτές του νότιου Μεξικού σείοντας κτίρια στην Πόλη του Μεξικού, εκατοντάδες μίλια μακριά, και είχε επίκεντρο την πολιτεία Οαχάκα.

Την ύπαρξη νεκρού από τον σεισμό επιβεβαίωσε ο κυβερνήτης της Οαχάκα, Αλεχάντρο Μουράτ.

Κάτοικοι της πρωτεύουσας βγήκαν στους δρόμους, ενώ το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο (USGS)εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι.

Ο Αλμπέρτο Ιμπάνες, ένας φωτογράφος στην πόλη Οαχάκα, δήλωσε στο Reuters ότι ο σεισμός δημιούργησε ρωγμές σε έναν εσωτερικό τοίχο στο διαμέρισμά του και έριξε βιβλία και βάζα από τα ράφια. «Όλοι βγήκαν στους δρόμους, ήταν πραγματικά ισχυρός», είπε ο Ιμπάνες.

Οι σεισμοί μεγέθους άνω των 7 βαθμών θεωρούνται ισχυροί και μπορούν να προκαλέσουν εκτεταμένες, βαριές ζημιές. Ένας σεισμός μεγέθους 7,1 που έπληξε το κεντρικό Μεξικό το 2017 σκότωσε 355 ανθρώπους στην πρωτεύουσα και τις γύρω πολιτείες.

Ο σημερινός σεισμός ενεργοποίησε προειδοποίηση για τσουνάμι σε ακτίνα 1.000 χιλιομέτρων στις ακτές του Ειρηνικού του Μεξικού και της Κεντρικής Αμερικής, συμπεριλαμβανομένων του Μεξικού, της Γουατεμάλας, του Ελ Σαλβαδόρ και της Ονδούρας.

Το USGS τόνισε ότι το επίκεντρο του σεισμού βρισκόταν 69 χλμ. βορειοανατολικά της πόλης Ποτσούτλα. Ήταν πολύ ρηχός, μόλις 26 χλμ. κάτω από την επιφάνεια της γης, κάτι που θα ενίσχυε τη δόνηση.

Το Μεξικό είναι μια από τις πιο σεισμογενείς χώρες στον κόσμο.

Στις 19 Σεπτεμβρίου 1985, ένας σεισμός μεγέθους 8,1 έπληξε την πρωτεύουσα του Μεξικού, σκοτώνοντας περισσότερους από 10.000 ανθρώπους και καταστρέφοντας εκατοντάδες κτίρια. Ο σεισμός αυτός, του οποίου το επίκεντρο βρισκόταν στις ακτές του Ειρηνικού, θεωρείται ένας από τους πιο καταστροφικούς στην ιστορία της χώρας.

Πληροφορίες: ΑΠΕ-SKAI.GR