Με κλειστά σχολεία λόγω δομικών αστοχιών η νέα χρονιά στην Αγγλία

Την ανακοίνωση έκανε η βρετανική κυβέρνηση, μόλις λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της καινούριας σχολικής χρονιάς στη χώρα την ερχόμενη εβδομάδα.

Λονδίνο Θανάσης Γκαβός

Σχολικά κτίρια στην Αγγλία που έχουν κατασκευαστεί με έναν συγκεκριμένο τύπο τσιμέντου, που κρίνεται δομικά αδύναμος και συνεπάγεται κίνδυνο κατάρρευσης, θα κλείσουν άμεσα στην Αγγλία.

Την ανακοίνωση έκανε η βρετανική κυβέρνηση, μόλις λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της καινούριας σχολικής χρονιάς στη χώρα την ερχόμενη εβδομάδα.

Ήδη εντολή να κλείσουν έχουν λάβει 104 σχολεία, επιπλέον των ακόμα περίπου 50 που είχαν επηρεαστεί εντός της παρελθούσης σχολικής χρονιάς.

Το Υπουργείο Παιδείας έσπευσε να σημειώσει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των σχολικών κτιρίων δεν επηρεάζεται. Ωστόσο οι Εργατικοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για «εκπληκτική επίδειξη ανικανότητας» εκ μέρους της κυβέρνησης και ο Σύνδεσμος των Επικεφαλής Σχολείων και Κολεγίων σχολίασε ότι η ανακοίνωση συνιστά βεβιασμένη κίνηση της τελευταίας στιγμής.

Έκθεση του Εθνικού Ελεγκτικού Γραφείου τον Ιούνιο προειδοποίησε ότι τα σχολικά κτίρια που έχουν κατασκευαστεί με το λεγόμενο Ενισχυμένο Αυτόκλειστο Αεριζόμενο Τσιμέντο (RAAC) διατρέχουν κίνδυνο κατάρρευσης. Αντίστοιχος κίνδυνος είχε εντοπιστεί και σε νοσοκομειακά κτίρια.

Πρόκειται για υλικό διαδεδομένο κυρίως σε προηγούμενες δεκαετίες.

Σχολεία στα οποία έχει τοποθετηθεί μεν RAAC αλλά έχουν λάβει μέτρα ασφαλείας, όπως η πρόσθετη δομική υποστήριξη ταβανιών ή η χρήση εναλλακτικών αιθουσών στο σχολικό συγκρότημα, θα μπορέσουν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.

Η απόφαση σημαίνει ότι χιλιάδες μαθητές στην Αγγλία θα υποχρεωθούν να επιστρέψουν στις ημέρες της πανδημίας του κορωνοϊού, ξεκινώντας τη σχολική χρόνια με μαθήματα μέσω διαδικτύου.