Μαζικά διαγνωστικά τεστ κορωνοϊού στο βόρειο Λονδίνο λόγω εντοπισμού στελέχους από Ν. Αφρική

Μαζικά διαγνωστικά τεστ κορωνοϊού στο βόρειο Λονδίνο λόγω εντοπισμού στελέχους από Ν. Αφρική

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Άρχισε από σήμερα η επιχείρηση διενέργειας μαζικών διαγνωστικών τεστ κορωνοϊού στην περιοχή Φίντσλεϊ του δήμου του Μπάρνετ στο βόρειο Λονδίνο, μετά από την ανίχνευση της νοτιοαφρικανικής παραλλαγής του ιού που πιστεύεται ότι είναι πιο ανθεκτική στα εμβόλια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου, οι διαγνωστικοί έλεγχοι θα προσφέρονται σε όλους τους δημότες άνω των 16 ετών, καθώς και σε όσους επισκέπτονται την περιοχή. Υπάλληλοι του δήμου θα προσφέρουν τα μοριακά τεστ πόρτα-πόρτα.

Το κρούσμα που έχει σημάνει το συναγερμό στην περιοχή δεν συνδέεται με ταξίδι στο εξωτερικό.

Το Μπάρνετ είναι από τους μεγαλύτερους δήμους της χώρας και έχει έντονο ελληνικό στοιχείο, κυρίως λόγω της πολυπληθούς κυπριακής παροικίας στην περιοχή.

Αντίστοιχοι μαζικοί διαγνωστικοί έλεγχοι γίνονται από την αρχή της εβδομάδας σε δύο δήμους του νοτίου Λονδίνου, το Γουόντσγουορθ και το Λάμπεθ, επίσης μετά από τον εντοπισμό του νοτιοαφρικανικού στελέχους.

Ο καθηγητής Τζον Έντμουντς θέλησε με δηλώσεις του να υπογραμμίσει ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του στην επιστημονική επιτροπή SAGE που συμβουλεύει τη βρετανική κυβέρνηση λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη τα συγκεκριμένα κρούσματα.

Όπως σημείωσε, ελπίζει τα μαζικά διαγνωστικά τεστ να συγκρατήσουν τη διασπορά του νοτιοαφρικανικού στελέχους, ειδάλλως ίσως χρειαστούν κατά τόπους αυξημένοι περιορισμοί στο Λονδίνο.

«Θα πρέπει να αξιολογήσουμε τα περιστατικά πολύ προσεκτικά και είναι πιθανό να χρειαστεί να επιβάλουμε ξανά κάποιου είδους τοπικούς περιορισμούς και κανείς δε θέλει να το κάνει αυτό», δήλωσε ο καθηγητής επιδημιολογίας της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου.