Κλείσιμο

Η Μαυριτανία κηρύσσει 3ήμερο εθνικό πένθος, μετά τον βομβαρδισμό νοσοκομείου στη Γάζα

Η μαυριτανική κυβέρνηση κάλεσε τη διεθνή κοινότητα φροντίσει να σταματήσει «αμέσως» τη «γενοκτονία» των Παλαιστινίων

Η μαυριτανική κυβέρνηση κήρυξε χθες Τρίτη τριήμερο εθνικό πένθος μετά το πολύνεκρο πλήγμα σε νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα φροντίσει να σταματήσει «αμέσως» αυτή που χαρακτήρισε «γενοκτονία» των Παλαιστινίων.

Τουλάχιστον 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες το βράδυ όταν χτυπήθηκε νοσοκομείο στην πόλη της Γάζας, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, κατηγορώντας για το πλήγμα το Ισραήλ. Ο ισραηλινός στρατός από την πλευρά του έκανε λόγο για αποτυχημένη εκτόξευση ρουκετών από τον Παλαιστινιακό Ισλαμικό Τζιχάντ, άλλο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, σύμμαχο της Χαμάς, που έπεσαν στο νοσοκομείο.

«Η Ισλαμική Δημοκρατία της Μαυριτανίας εκφράζει την καταδίκη της και καταγγέλλει το ειδεχθές έγκλημα και τη φρικιαστική σφαγή που διαπράχθηκε (...) από την ισραηλινή πολεμική μηχανή, που βομβάρδισε νοσοκομείο στη Γάζα», σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης στη Νουαξότ.

Η μαυριτανική κυβέρνηση «απευθύνει έκκληση στη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις νομικές και ανθρωπιστικές ευθύνες της, να επιβάλει την πλήρη διακοπή της γενοκτονίας του παλαιστινιακού λαού και να του προσφέρει επείγουσα προστασία», συνεχίζει το κείμενο.

Οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες στη χώρα για τρεις ημέρες.

Ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, ιδίως από την Ιορδανία και τον Αραβικό Σύνδεσμο, που καταδίκασαν το Ισραήλ, ενώ διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, στο Αμάν, στην Τύνιδα, στην Τεχεράνη και αλλού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ