Μάχη με το χρόνο και τους μετασεισμούς στην Αλβανία - Στους 41 οι νεκροί

Μάχη με το χρόνο και τους μετασεισμούς στην Αλβανία - Στους 41 οι νεκροί

Εν μέσω έντονης μετασεισμικής ακολουθίας, τα σωστικά συνεργεία στην Αλβανία, δίνουν άνιση μάχη με τον χρόνο για τον εντοπισμό αγνοουμένων στα συντρίμια, μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ που έπληξε τη χώρα.

Δυο νέοι μετασεισμοί σημειώθηκαν 17 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, ώρα Ελλάδας και με διαφορά μόλις ενός λεπτού, βαθμών 4,5 και 4.4 Ρίχτερ αντίστοιχα, 27 χιλιόμετρα βόρεια του Δυρραχίου.

Άλλοι 5 νεκροί ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια, εκ των οποίων οι τρεις από την ελληνική ΕΜΑΚ. Σύμφωνα με την αλβανική τηλεόραση, οι νεκροί ανέρχονται στους 41 συνολικά, ενώ πάνω από 40 άτομα αγνοούνται. Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 650, εκ των οποίων 10 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Σωστικά συνεργεία από 11 χώρες , μεταξύ αυτών και η Ελλάδα,  επιχειρούν σε 6 σημεία σε Δυρράχιο και Θουμάν.

Οι προσπάθειες των διασωστών στην κωμόπολη Θουμάν, έχουν επικεντρωθεί σε πολυκατοικία στην οποία έχουν εγκλωβιστεί πέντε άνθρωποι, μεταξύ των οποίων, ένα 7χρονο παιδί.

Η ελληνική αποστολή έχει απεγκλωβίσει μέχρι στιγμής, δύο άτομα εν ζωή και τέσσερα χωρίς τις αισθήσεις τους.

Σύμφωνα με μελέτη Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που παρουσίασε το πρώτο διαφορικό συμβολογράφημα του σεισμού, το έδαφος 15 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Δυρραχίου, ανυψώθηκε μετά τον καταστροφικό σεισμό, τουλάχιστον 8,4 εκατοστά.

Η επιχείρηση διάσωσης συνεχίζεται με τη συνδρομή εκπαιδευμένων σκυλιών καθώς και drones. Οι θερμοκρασίες αναμένεται να παραμείνουν σε επίπεδα άνω των 10 βαθμών Κελσίου ωστόσο για σήμερα (Πέμπτη) το δελτίο καιρού προβλέπει βροχές κάτι που αναμένεται να δυσχεράνει τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων.

Πηγή: skai.gr