«Μάχη» Κομισιόν και κρατών-μελών για το πλαφόν στο φυσικό αέριο - Υπέρ της ανώτατης τιμής στο ρωσικό αέριο η επίτροπος Ενέργειας

Διχασμός επικρατεί για ακόμα μία φορά στην ΕΕ, μια μόλις μέρα πριν την νέα συνεδρίαση των Ευρωπαίων Υπουργών Ενέργειας

Λίγες μόνο ώρες πριν την νέα συνεδρίαση των Ευρωπαίων Υπουργών Ενέργειας και με τις τιμές του φυσικού αερίου να έχουν εκτοξευθεί Κομισιόν και κράτη- μέλη της ΕΕ φαίνεται να διαφωνούν στο πως θα ανακόψουν την τρελή πορεία των τιμών. 

Παρά το γεγονός πως οι Ευρωπαίοι αξιωματούχων των 15 κρατών – μελών της Ε.Ε, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, έχουν υπογράψει επιστολή με την οποία κάνουν έκκληση προς την Κομισιόν για ανώτατο όριο τιμών στις εισαγωγές φυσικού αερίου, η Ούρσουλα Φόν ντερ Λάιεν δε φαίνεται διατεθειμένη να τους κάνει το χατίρι, σύμφωνα με το Politico. Η Κομισιόν εμμένει στην άποψή της για πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο.

Τα όσα αναφέρει το Politico ενισχύονται και από τις δηλώσεις της Επιτρόπου Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον η οποία επιμένει στην επιβολή πλαφόν για το ρωσικό φυσικό αέριο αλλά με την προϋπόθεση πως αυτό θα συνεχίσει να είναι ελκυστικό κατά την εξαγωγή του στην Ευρώπη. 

«Πιστεύω ακράδαντα ότι χρειαζόμαστε ένα ανώτατο όριο τιμής για όλες τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, σε επίπεδο που εξακολουθεί να το καθιστά ελκυστικό για να εξαχθεί στην Ευρώπη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, η Ευρωπαία Επίτροπος επισήμανε πως η ΕΕ είναι έτοιμη να εισαγάγει ένα ξεχωριστό πλαφόν ειδικά για το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

«Στόχος είναι να περιοριστεί ο αντίκτυπος των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας» επισήμανε και πρόσθεσε: «Αυτό το ανώτατο όριο πρέπει να ρυθμιστεί σε τέτοιο επίπεδο ώστε να μην αυξάνει τη συνολική κατανάλωση αερίου».

«Για να θωρακίσουμε τους καταναλωτές από τις εξαιρετικά υψηλές τιμές, προτείναμε ήδη τον Σεπτέμβριο επείγουσα παρέμβαση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό θα δημιουργήσει έσοδα για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από τα κέρδη των εταιρειών που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με χαμηλό κόστος και τη συνεισφορά αλληλεγγύης από εταιρείες ορυκτών καυσίμων» κατέληξε η Κάντρι Σίμσον.

Πηγή: skai.gr