Μαριούπολη: Οι Ρώσοι «μπλόκαραν» την αυτοκινητοπομπή του Ερυθρού Σταυρού για απομάκρυνση αμάχων

Στο κενό φαίνεται να πέφτει άλλη μια προσπάθεια εκκένωσης των αμάχων στη μαρτυρική Μαριούπολη την ώρα που τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένα στην Μπούκα. 

Η αυτοκινητοπομπή της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) για την απομάκρυνση των  πολιτών  που κατευθυνόταν προς την πολιορκούμενη πόλη αναγκάστηκε να γυρίσει και να φύγει από τις ρωσικές δυνάμεις, ανακοίνωσε επισήμως η αντιπρόεδρος της Ουκρανίας Ιρίνα Βερέστσουκ.

Το κονβόι των επτά λεωφορείων συνοδευόταν από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) και κρατήθηκε τη Δευτέρα στο Μανχούς, μια πόλη που ελέγχεται από τη Ρωσία στα δυτικά της Μαριούπολης, είπε η Βερέστσουκ. 

«Παρά τις υποσχέσεις της ηγεσίας τους, οι (ρωσικές) δυνάμεις κατοχής δεν επιτρέπουν σε κανέναν να πάει στη Μαριούπολη», είπε ο Βερεστσούκ σε δήλωσή της στο Telegram.

«Οι κατακτητές μπλόκαραν τους εκπροσώπους της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στο Manhush. Αφέθηκαν ελεύθεροι χθες το βράδυ μετά από διαπραγματεύσεις και στάλθηκαν στη Ζαπορίζια», πρόσθεσε.

Η αντιπροσωπεία της ICRC ξεκίνησε το ταξίδι της από τη Ζαπορίσια στη Μαριούπολη το περασμένο Σάββατο, δήλωσε στο CNN ένας υπεύθυνος Τύπου της.

H αντιπρόεδρος της Ουκρανίας είπε ότι συνολικά επτά ανθρωπιστικοί διάδρομοι έχουν προγραμματιστεί για την Τρίτη γύρω από την Ουκρανία και ότι μια συνοδεία επτά λεωφορείων ήταν καθ' οδόν από το Manhush προς το κοντινό Μπερντιάνσκ, συνοδευόμενη από τον Ερυθρό Σταυρό. 

Η Μαριούπολη, που παραμένει υπό πολιορκία από τις πρώτες μέρες της εισβολής της Ρωσίας που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου, ήταν ο κύριος στόχος της Μόσχας στη νοτιοανατολική περιοχή του Ντονμπάς της Ουκρανίας. Δεκάδες χιλιάδες άμαχοι βρίσκονται εκεί παγιδευμένοι με ελάχιστη πρόσβαση σε τροφή και νερό, με την κατάσταση να γίνεται χειρότερη μέρα με τη μέρα. 

Πηγή: skai.gr