Κλείσιμο

Μακρόν: Η Γαλλία δεν θα απαντήσει με πυρηνικά αν η Ουκρανία δεχθεί πυρηνική επίθεση από τη Ρωσία

Είναι η πρώτη φορά που ο Μακρόν συζητά λεπτομερώς το δόγμα πυρηνικής αποτροπής της Γαλλίας σχετικά με την Ουκρανία.

Η Γαλλία δεν θα χτυπήσει με πυρηνικά τη Ρωσία αν η Ουκρανία δεχθεί πυρηνική επίθεση από τη Μόσχα ξεκαθάρισε αργά το βράδυ της Τετάρτης ο Εμανουέλ Μακρόν. 

«Το δόγμα μας βασίζεται στα θεμελιώδη συμφέροντα του έθνους. Καθορίζονται ξεκάθαρα και δεν θα επηρεάζονταν καθόλου άμεσα εάν, για παράδειγμα, γινόταν μια βαλλιστική πυρηνική επίθεση στην Ουκρανία, στην περιοχή», είπε ο Μακρόν κατά τη διάρκεια συνέντευξης στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό France 2 αργά την Τετάρτη.

Είναι η πρώτη φορά που ο Μακρόν συζητά λεπτομερώς το δόγμα πυρηνικής αποτροπής της Γαλλίας σχετικά με την Ουκρανία. Κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες απειλές του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν περί πυρηνικού πολέμου, ο Εμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε ότι «η Ρωσία έχει πυρηνικά όπλα, όπως και η Γαλλία», συμπληρώνοντας πως «όσο λιγότερο μιλάμε για αυτά και όσο λιγότερο τα χρησιμοποιούμε για να απειλήσουμε, τόσο περισσότερο αξιόπιστοι γινόμαστε».

Η Ρωσία έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου τα οποία έχουν αφήσει τα σημάδια τους, τόνισε εξάλλου ο Εμανουέλ Μακρόν, καλώντας ταυτόχρονα τον Βλαντίμιρ Πούτιν «να σταματήσει αυτόν τον πόλεμο, να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε επίσης πως, μετά τους τελευταίους ρωσικούς βομβαρδισμούς, η ουκρανική κρίση έχει κλιμακωθεί και ότι η Μόσχα χτυπώντας πόλεις και ενεργειακές υποδομές αποσκοπεί στο να πάψει κάθε αντίσταση της Ουκρανίας. Τόνισε επίσης ότι η Γαλλία θα εξακολουθήσει να ενισχύει με κάθε τρόπο την Ουκρανία χωρίς ωστόσο να εμπλακεί στον πόλεμο, διότι όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «η Γαλλία δεν επιθυμεί έναν παγκόσμιο πόλεμο».

Πηγή: skai.gr