Ο Μακρόν προτείνει τη δημιουργία μιας «παράλληλης Ε.Ε»: Η ένταξη της Ουκρανίας ίσως διαρκέσει δεκαετίες

Την εκτίμηση ότι η προσπάθεια της Ουκρανίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση «θα διαρκέσει αρκετά χρόνια, πιθανώς αρκετές δεκαετίες» εξέφρασε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο. 

Σημείωσε δε ότι πρέπει να δοθεί στην Ουκρανία κάποια ελπίδα βραχυπρόθεσμα, ενώ αναμένει τη σχετική απόφαση.

«Η Ουκρανία με τον αγώνα και το θάρρος της είναι ήδη ένα εγκάρδιο μέλος της Ευρώπης μας, της οικογένειάς μας, της ένωσής μας. Ακόμη και αν της δώσουμε αύριο το καθεστώς υποψηφίου, γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι η διαδικασία για να της επιτραπεί η ένταξή της θα διαρκέσει αρκετά χρόνια πράγματι, πιθανώς αρκετές δεκαετίες», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Μάλιστα, αντί να καταρρίψει τα αυστηρά πρωτόκολλα που τηρούνται για να επιτραπεί στις χώρες να ενταχθούν πιο γρήγορα, ο Μακρόν πρότεινε τη δημιουργία μιας «παράλληλης ευρωπαϊκής κοινότητας» για χώρες που φιλοδοξούν να ενταχθούν στο μπλοκ είτε κάποιες που αποχώρησαν και θέλουν να επιστρέψουν, όπως η Βρετανία. 

Αυτή η «ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα» θα είναι ανοιχτή σε δημοκρατικά ευρωπαϊκά έθνη που τηρούν τις «ευρωπαϊκές βασικές αξίες» σε τομείς όπως η πολιτική συνεργασία, η ασφάλεια, η συνεργασία στην ενέργεια, οι μεταφορές, οι επενδύσεις σε υποδομές ή η κυκλοφορία ανθρώπων.

«Η ένταξη σε αυτήν δε θα προδικάζει απαραίτητα τη μελλοντική ένταξη στην ΕΕ. Ούτε θα ήταν κλειστή σε αυτούς που την άφησαν», υπογράμμισε. 

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν αφότου η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανέφερε ότι το ανώτατο όργανο της ΕΕ θα δημοσιεύσει την αρχική του γνωμοδότηση για την προσπάθεια της Ουκρανίας να ενταχθεί στο μπλοκ τον επόμενο μήνα.

Πηγή: skai.gr