Λαϊκή δυσαρέσκεια στη Ρωσία για τις μεγάλες απώλειες στην Ουκρανία, προβλέπει το Λονδίνο

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Οι θάνατοι Ρώσων στρατιωτών κατά τους πρώτους τρεις μήνες της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία πιθανότατα είναι παρόμοιοι σε αριθμό με τις απώλειες που υπέστησαν οι Ρώσοι κατά τη διάρκεια των εννέα ετών πολέμου στο Αφγανιστάν, αναφέρει το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας.

Αποδίδει αυτόν τον όγκο των απωλειών σε έναν συνδυασμό κακών τακτικών στο έδαφος, περιορισμένης αεροπορικής κάλυψης των επιχειρήσεων, έλλειψης ευελιξίας, και μιας προσέγγισης από τη στρατιωτική διοίκηση που είναι διατεθειμένη να επαναλαμβάνει λάθη.

Το βρετανικό υπουργείο σημειώνει δε πως ο απολογισμός των νεκρών στρατιωτών συνεχίζει να αυξάνεται κατά τη ρωσική επίθεση στο Ντονμπάς.

Η νεότερη ενημέρωση από το Λονδίνο κλείνει με την επισήμανση πως οι Ρώσοι πολίτες στο παρελθόν έχουν αποδειχθεί «ευαίσθητοι» σε απώλειες που έχει υποστεί ο στρατός τους κατά τη διάρκεια πολέμων επιλογής. «Καθώς οι απώλειες που προκαλούνται στην Ουκρανία συνεχίζουν να αυξάνονται θα γίνονται πιο προφανείς και η λαϊκή δυσαρέσκεια με τον πόλεμο και μια βούληση αυτή να εκφραστεί ίσως μεγαλώσουν», καταλήγει η ενημέρωση.

Εν τω μεταξύ, κατά τη διάρκεια νεότερης τηλεφωνικής επικοινωνίας τους το βράδυ της Κυριακής ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συζήτησαν τον «απαράδεκτο» αποκλεισμό της Οδησσού, του μεγαλύτερου λιμανιού της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ, «ο Πρωθυπουργός εξέφρασε αποφασιστικότητα να ενισχύσει τις προσπάθειες για να παρασχεθεί ζωτικής σημασίας επισιτιστική και ανθρωπιστική βοήθεια στο λαό της Ουκρανίας και να διασφαλιστεί πως η χώρα θα μπορεί να εξάγει στον υπόλοιπο κόσμο».

Αναφορικά με τις συνέπειες που προκαλεί στο Ηνωμένο Βασίλειο η μείωση εξαγωγών τροφίμων και λιπάσματος από την Ουκρανία και τη Ρωσία, η Telegraph αποκαλύπτει πως εντός της εβδομάδας η κυβέρνηση Τζόνσον θα καταθέσει νομοσχέδιο που θα επιτρέπει την καλλιέργεια περισσότερων γενετικά τροποποιημένων φυτών.

Σκοπός είναι να προκύψουν σοδειές με μεγαλύτερη ανθεκτικότητα σε φυτικές ασθένειες, με λιγότερη ανάγκη για λίπασμα, αλλά και με λιγότερη ανάγκη για νερό υπό την απειλή της κλιματικής αλλαγής.

Ο Μπόρις Τζόνσον, εξάλλου, συνέταξε ανοιχτή επιστολή προς τα παιδιά της Ουκρανίας, υποσχόμενος πως «εμείς στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα σας ξεχάσουμε».

Λέει στα παιδιά ότι θα πρέπει να αισθάνονται τεράστια υπερηφάνεια «για τη χώρα σας, τους γονείς σας, τις οικογένειές σας και τους στρατιώτες σας και περισσότερο απ' όλα για τους εαυτούς σας».

Συνεχίζει αναφέροντας: «Πολλά από εσάς έχουν δει ή βιώσει πράγματα που κανένα παιδί δε θα έπρεπε να έχει ζήσει. Παρόλα αυτά, κάθε μέρα παιδιά της Ουκρανίας μας διδάσκουν τι σημαίνει να είναι κανείς δυνατός και αξιοπρεπής».

Πηγή: skai.gr