Λονδίνο και 'Οσλο συνεργάζονται για την προστασία των υποθαλάσσιων υποδομών

"Πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση όσον αφορά τα δικά μας αδύναμα σημεία" και απέναντι "στο σκόπιμο πρόγραμμα στο οποίο έχουν επενδύσει οι Ρώσοι", προειδοποίησε, "πρέπει να κάνουμε το ίδιο".

Οι υπουργοί Άμυνας της Βρετανίας και της Νορβηγίας υπέγραψαν σήμερα μια στρατηγική συνεργασία για την προστασία των κρίσιμων υποθαλάσσιων υποδομών απέναντι στη ρωσική απειλή.

"Η αυξανόμενη χρήση των θαλάσσιων πόρων στην ενέργεια και την επικοινωνία δημιουργεί περισσότερες ευκαιρίες για τους αντίπαλους να απειλούν τις κρίσιμης σημασίας υποθαλάσσιες εθνικές υποδομές, όπως το είδαμε με τις ζημιές στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream", υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Άμυνας, που αναφέρει ότι το Λονδίνο και το 'Οσλο "αύξησαν από κοινού τις περιπολίες για την ασφάλεια στην περιοχή".

Οι Ρώσοι έχουν, σύμφωνα με τον Βρετανό υπουργό Άμυνας Μπεν Ουάλας, "ένα ειδικό ναυτικό πρόγραμμα που σχεδιάστηκε ταυτόχρονα για να εξετάζει και ενδεχομένως να προκαλεί δολιοφθορά ή να επιτίθεται σε κρίσιμης σημασίας εθνικές υποδομές που ανήκουν στους αντιπάλους του".

Η Μόσχα διαθέτει έναν "ορισμένο αριθμό υποβρυχίων και άλλους εξοπλισμούς", "κατασκοπευτικά πλοία", συνέχισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Λονδίνο με τον Νορβηγό ομόλογό του Μπγιoρν 'Αριλντ Γκραμ.

"Είτε μιλάμε για τον Nord Stream" που έγινε στόχος στα τέλη Σεπτεμβρίου μεγάλης δολιοφθοράς της οποίας οι δράστες δεν βρέθηκαν, "είτε μιλάμε για τις δικές μας υποδομές, πρόκειται για έναν τομέα που είναι ευάλωτος και χρειάζεται να είναι προστατευμένος", δήλωσε ο Μπεν Ουάλας.

"Πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση όσον αφορά τα δικά μας αδύναμα σημεία" και απέναντι "στο σκόπιμο πρόγραμμα στο οποίο έχουν επενδύσει οι Ρώσοι", προειδοποίησε, "πρέπει να κάνουμε το ίδιο".

Υπογραμμίζοντας την ανάγκη στενής και αυξημένης στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ συμμάχων, ο Νορβηγός υπουργός υπογράμμισε ότι είναι δυνατό "να βελτιωθεί η ικανότητά μας να εντοπίζουμε τα υποβρύχια" και να "προστατεύουμε τις υποθαλάσσιες υποδομές μας".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ