Πλήγματα στις ουκρανικές τηλεπικοινωνίες και ελάχιστη προώθηση από τις ρωσικές δυνάμεις, επισημαίνει το Λονδίνο

του Θανάση Γκαβού

Η Ρωσία πιθανότατα στοχεύει υποδομές επικοινωνιών της Ουκρανίας ώστε να μειώσει την πρόσβαση των Ουκρανών πολιτών σε αξιόπιστες ειδήσεις και πληροφορίες, αναφέρει το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας σε νεότερο ενημερωτικό σημείωμα με βάση τις στρατιωτικές πληροφορίες που έχει συλλέξει από το μέτωπο του πολέμου στην ανατολική Ευρώπη.

Η ενημέρωση αναφέρει πως ρωσικές δυνάμεις φέρονται να χτύπησαν έναν πύργο τηλεόρασης στο Χάρκοβο την Κυριακή, διακόπτοντας τη μετάδοση προγραμμάτων. Το βρετανικό υπουργείο υπενθυμίζει ότι παρόμοια επίθεση έγινε και στον πύργο τηλεόρασης στο Κίεβο την 1η Μαρτίου.

Σημειώνεται επίσης ότι και η πρόσβαση των Ουκρανών στο διαδίκτυο είναι εξαιρετικά πιθανό να διακόπτεται ως αποτέλεσμα παράπλευρων ζημιών από επιθέσεις των Ρώσων σε υποδομές. Μέσα στην εβδομάδα αναφέρθηκαν διακοπές παροχής ίντερνετ στη Μαριούπολη, στο Σούμι, στο Κίεβο και στο Χάρκοβο.

Σε ενημέρωση κατά τη διάρκεια της νύχτας, το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας ανέφερε επίσης πως οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα κατήγαγαν ελάχιστες προωθήσεις επί του εδάφους μέσα στο Σαββατοκύριακο. «Είναι εξαιρετικά απίθανο η Ρωσία να έχει επιτύχει τις σχεδιαζόμενες επιδιώξεις της μέχρι στιγμής», σημειωνόταν.

Το ενημερωτικό σημείωμα πρόσθετε πως κατά τη διάρκεια της Κυριακής συνεχίστηκαν σε «υψηλό επίπεδο» τα ρωσικά πλήγματα από αέρος και από το πυροβολικό κατά στρατιωτικών και πολιτικών στόχων σε ουκρανικές πόλεις. Πρόσφατα πλήγματα δέχθηκαν το Χάρκοβο, το Μικολάιβ και το Τσερνίχιβ, ενώ «ιδιαιτέρως βαριά» ήταν τα πλήγματα στη Μαριούπολη.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, εξάλλου, οι Βρετανοί βουλευτές θα ψηφίσουν επί τροπολογιών στο νόμο περί αντιμετώπισης οικονομικού εγκλήματος οι οποίες καθιστούν πιο εύκολη και γρήγορη τη διαδικασία επιβολής κυρώσεων κατά Ρώσων ολιγαρχών με περιουσία στη Βρετανία.

Τις εξελίξεις στην Ουκρανία και το τι μέλλει γενέσθαι θα συζητήσει ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον σε συναντήσεις που θα έχει στην Ντάουνινγκ Στριτ με τους ομολόγους του από τον Καναδά και την Ολλανδία.

Δεκτός από την ομόλογό του στο Foreign Office θα γίνει αργά το απόγευμα και ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
 

Πηγή: skai.gr