Λονδίνο: Αντιμέτωπος με την αγορά ομολόγων ο νέος υπουργός Οικονομικών, Τζέρεμι Χαντ

Ο Τζέρεμι Χαντ αντικατέστησε τον Κουάζι Κουάρτενγκ στον υπουργείο Οικονομικών - Η Λιζ Τρας ελπίζει να κερδίσει χρόνο

Ο Τζέρεμι Χαντ, νέος υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπος με ένα πρόωρο τεστ για την προσπάθειά του να αντιστρέψει την κρίση εμπιστοσύνης στο πρόσωπο της πρωθυπουργού Λιζ Τρας, όταν η αγορά ομολόγων θα αποφανθεί για τη βελτίωση του οικονομικού προγράμματος της, στην οποία προέβη ο ίδιος το Σαββατοκύριακο.

Η Τρας απέπεμψε τον φίλο της Κουάζι Κουάρτενγκ διορίζοντας τον Χαντ στο υπουργείο Οικονομικών την Παρασκευή, ελπίζοντας ότι θα αποκαταστήσει μερικώς την αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής της και θα παραμείνει στην Ντάουνινγκ Στριτ λίγο περισσότερο από ένα μήνα από την ανάληψη των πρωθυπουργικών καθηκόντων της.

Ωστόσο, τα βρετανικά ομόλογα κατέγραψαν δραστικές ρευστοποιήσεις κατά τις τελευταίες ώρες λειτουργίας της αγοράς ομολόγων την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές έκριναν ότι η απόφαση της Τρας να επιτρέψει την αύξηση του φόρου στα κέρδη των εταιριών -αντιστρέφοντας την απόφασή της για να τον παγώσει- δεν ήταν αρκετή για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Ο Χάντ, πρώην υπουργός Εξωτερικών και Υγείας, ανακοίνωσε την Κυριακή ότι κάποιοι φόροι θα αυξηθούν, οι δαπάνες θα αυξηθούν λιγότερο από τον αρχικό προγραμματισμό και ο ίδιος ελπίζει πως οι επενδυτές να καταγράψουν θετικά τις αλλαγές αυτές, που αντιπροσωπεύουν μία συνολική αλλαγή στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

«Καμία αγορά δεν μπορεί να ελέγξει τις αγορές. Κανένας υπουργός Οικονομικών δεν θα πρέπει να επιδιώκει να το κάνει αυτό» δήλωσε ο Χαντ στην τηλεόραση του BBC στη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης του.

«Υπάρχει ένα πράγμα που μπορούμε να κάνουμε και αυτό είναι που θα κάνω, ώστε να δείξω στις αγορές, στον κόσμο, αλλά και στους ανθρώπους που παρακολουθούν από τα σπίτια τους, ότι μπορούμε να υπολογίσουμε αποτελεσματικά το κάθε σεντ που ξοδεύουμε για τα φορολογικά σχέδια και τα σχέδια των δαπανών μας».

Η εφημερίδα The Sunday Times ανέφερε ότι ο Χαντ θα καθυστερήσει ένα χρόνο τη μείωση του φόρου εισοδήματος για τους εργαζόμενους, την οποία η Τρας είχε υποσχεθεί για τον Απρίλιο.

Η διαπραγμάτευση των βρετανικών ομολόγων αρχίζει στις 10:00 το πρωί σήμερα (ώρα Ελλάδας). Σήμερα θα είναι η πρώτη ημέρα που το μακροπρόθεσμο χρέος της Βρετανίας δεν θα υποστηρίζεται από την έκτακτη αγορά ομολόγων από την Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία άρχισε στις 28 Σεπτεμβρίου και τερματίστηκε την Παρασκευή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ