Σανγκάη: Ρεκόρ με 27.000 κρούσματα παρά το σκληρό lockdown

Ο οικονομικός κόμβος της Κίνας, η Σανγκάη, ανέφερε πάνω από 27.000 κρούσματα κορωνοϊού την Πέμπτη, σημειώνοντας νέο ρεκόρ μια ημέρα αφότου ο πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι η χώρα πρέπει να συνεχίσει με την αυστηρή πολιτική «δυναμικής εκκαθάρισης του COVID» και τα μέτρα ελέγχου της πανδημίας.

Η πόλη μάχεται τη χειρότερη επιδημία COVID-19 της Κίνας από τότε που εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο ιός στη Γουχάν στα τέλη του 2019, με τους 25 εκατομμύρια κατοίκους της να παραμένουν σε μεγάλο βαθμό υπό lockdown, αν και οι περιορισμοί χαλάρωσαν εν μέρει σε ορισμένες περιοχές αυτήν την εβδομάδα.

Δημιουργώντας ελπίδες για αλλαγή πολιτικής, την Τετάρτη το Κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) δημοσίευσε έναν οδηγό για καραντίνα στο σπίτι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με τους σκληρούς κανόνες της Κίνας, ακόμη και άτομα χωρίς συμπτώματα πρέπει να μπουν σε καραντίνα σε κεντρικές εγκαταστάσεις, όπου πολλοί άνθρωποι έχουν καταγγείλει κακές συνθήκες.

Οι οδηγίες του CDC για την καραντίνα στο σπίτι - σε ένα καλά αεριζόμενο δωμάτιο εφοδιασμένο με μάσκες, απολυμαντικό και άλλο εξοπλισμό - δημιούργησε προσδοκίες ότι ο κανόνας για καραντίνα στις κρατικές εγκαταστάσεις μπορεί να χαλαρώσει.

Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε από έναν χρήστη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με το ποιος μπορεί να είναι κατάλληλος για καραντίνα στο σπίτι, το CDC αναφέρθηκε στους παλιούς κανόνες.

Οι αρχές της Σανγκάης δεν έδωσαν επίσης καμία ένδειξη για οποιαδήποτε αλλαγή στην προσέγγιση κατά τη διάρκεια ενημέρωσης της Πέμπτης.

Την Πέμπτη, η Σαγκάη ανέφερε ρεκόρ 2.573 κρουσμάτων για την προηγούμενη ημέρα, από 1.189 την προηγούμενη ημέρα, ενώ τα ασυμπτωματικά κρούσματα έφτασαν τα 25.146, από 25.141.

Ένας αξιωματούχος της πόλης είπε ότι τα κρούσματα συνέχισαν να αυξάνονται παρά το lockdown εν μέρει λόγω της συσσώρευσης αποτελεσμάτων των εξετάσεων και της συνεχιζόμενης μετάδοσης μεταξύ των μελών της οικογένειας.

Την Τετάρτη, ο Σι είπε ότι η Κίνα πρέπει να τηρήσει την αυστηρή της πολιτική «δυναμικής εκκαθάρισης του COVID», ενώ η παγκόσμια πανδημία παραμένει πολύ σοβαρή, υποσχόμενος ότι η επιμονή θα κερδίσει στο τέλος.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο νησί Χαϊνάν της νότιας Κίνας, ο Σι ανέφερε ότι δε θα υπάρξει άμεση αλλαγή προσέγγισης στα μέτρα ελέγχου της πανδημίας, λέγοντας ότι η χώρα πρέπει να εμμείνει στην προσέγγισή της, η οποία έχει κλείσει τα σύνορα της Κίνας στα διεθνή ταξίδια και όχι να χαλαρώσει τα μέτρα.

Η πολιτική μηδενικού COVID-19 της Κίνας αμφισβητείται ολοένα και περισσότερο από την ταχέως διαδεδομένη παραλλαγή Όμικρον, βάζοντας εκατομμύρια ανθρώπους σε διάφορες μορφές lockdown και διακόπτοντας τις αλυσίδες εφοδιασμού, ενώ άλλες χώρες έχουν απορρίψει τους περιορισμούς, παρόλο που ο ιός εξακολουθεί να εξαπλώνεται.

Μια μελέτη της 7ης Απριλίου από την Gavekal Dragonomics διαπίστωσε ότι 87 από τις 100 μεγαλύτερες πόλεις της Κίνας κατά ΑΕΠ έχουν επιβάλει κάποιας μορφής καραντίνα.

Την Πέμπτη, οι αρχές στη βορειοανατολική επαρχία Τζιλίν, που έχει πληγεί από τον κορωνοϊό, δήλωσαν ότι είχαν εξαλείψει την τοπική εξάπλωση του COVID-19 μετά από μάχη για τον περιορισμό των κρουσμάτων από τα μέσα Μαρτίου.

Πηγή: skai.gr