Λιβύη: 28 ομάδες μισθοφόρων και μαχητών έχει ο Σάρατζ – Πόσο του στοιχίζουν κάθε μήνα

Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA) της Λιβύης υπό τον Σάρατζ χρηματοδοτεί 28 ομάδες μισθοφόρων και μαχητών για να μάχονται για λογαριασμό της στον εν εξελίξει πόλεμο στη χώρα, αναφέρει το alarabiya επικαλούμενο αξιωματούχο.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η χρηματοδότηση των ένοπλων ομάδων, κοστίζει μηναιώς στο GNA 50 εκατ. δολάρια.

Ειδικότερα, ο Ιμράν Αμπιου αλ Κανάς, μέλος της Επιτροπής Συμφιλίωσης των Λαών της Αιγύπτου και της Λιβύης, δήλωσε ότι το GNA δαπανά αυτά τα χρήματα σε μισθούς, όπλα και εξοπλισμό για τους μαχητές, καθώς και σε επιχειρήσεις και μεταφορικά.

Είπε επίσης ότι μεταξύ των ένοπλων ομάδων που συντάσσονται με το GNA, είναι μια συμαχία μαχητών με βάση την Τρίπολη γνωστή ως Λιβικές Ομάδες Προστασίας, η μιλιταριστική οργάνωση αλ Σαμουντ, η ταξιαρχία Ναουάσι, η κοινή δύναμη αποτροπής και παρέμβασης Αμπού Σαλίμ Αξις, το τάγμα Μπαμπ Ταζούρα και το Φιλελεύθερο Τάγμα.

Ο αλ Κανάς πρόσθεσε ότι αυτές οι ομάδες λεηλάτησαν πρόσφατα σπίτια αμάχων στην περιοχή Ταρχούνα στα νοτιοδυτικά της Τρίπολης, ενώ φέρονται να έχουν προχωρήσει και σε εκτελέσεις.  Υπάρχουν αναφορές ότι έχουν διεξάγει αντίστοιχες επιχειρήσεις σε περιοχές νότια της πρωτεύουσας, μεταξύ των οποίων το Μπάνι Γουαλίντ, αλ Ασάμπα και Κασρ Μπιν Γκασίρ.

Μεταξύ των μαχητών του GNA υπάρχουν λίβυοι εξτρεμιστές, μέλη του Ισλαμικού Κράτους και Σύροι μισθοφόροι, σύμφωνα με τον αλ Κανάς. Είπε ότι οι επικεφαλής των ομάδων είναι μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και της αλ Κάιντα και μεμονωμένα άτομα, που στο παρελθόν υπήρξαν κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο.

Η Τουρκία, που έχει υποστηρίξει το GNA στον πόλεμο με τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA), κατηγορείται πως στέλνει εκατοντάδες Σύρους μισθοφόρους στη Λιβύη καθώς και πυρομαχικά, όπλα και drones.

Πηγή: skai.gr