Κλείσιμο

Λευκός Οίκος: Η Ρωσία αναζητά πρόσχημα για εισβολή στην Ουκρανία

Αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ έχουν διαπιστώσει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ρωσική προσπάθεια προκειμένου τα στρατεύματά της να εισβάλουν περαιτέρω στην Ουκρανία.

Η Μόσχα σύμφωνα με δημοσίευμα του AP έχει ήδη προτάξει τους πράκτορες της να βρουν μια αφορμή για να διεξαχθεί επιχείρηση στην Ανατολική Ουκρανία.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι δήλωσε την Παρασκευή ότι τα ευρήματα των μυστικών υπηρεσιών δείχνουν ότι η Ρωσία θέτει επίσης τις βάσεις μέσω μιας εκστρατείας παραπληροφόρησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που χαρακτηρίζει την Ουκρανία ως επιτιθέμενο που προετοιμάζει μια επιχείρηση εναντίον δυνάμεων που υποστηρίζονται από τη Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία.

Η Ψάκι κατηγόρησε ότι η Ρωσία έχει ήδη στείλει πρακτικούς εκπαιδευμένους στον αστικό πόλεμο που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν εκρηκτικά για να πραγματοποιήσουν πράξεις δολιοφθοράς κατά των δυνάμεων.

«Ανησυχούμε ότι η ρωσική κυβέρνηση προετοιμάζεται για μια εισβολή στην Ουκρανία που μπορεί να οδηγήσει σε εκτεταμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εγκλήματα πολέμου εάν η διπλωματία αποτύχει να επιτύχει τους στόχους της», είπε η Ψάκι.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι χαρακτήρισε τις πληροφορίες ως «πολύ αξιόπιστες». Ένας Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος δεν ήταν εξουσιοδοτημένος να σχολιάσει τις πληροφορίες και μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι πολλά από αυτά προέκυψαν από «υποκλοπές επικοινωνιών και παρατηρήσεις των κινήσεων ανθρώπων».

Τα ευρήματα των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, τα οποία αποχαρακτηρίστηκαν και κοινοποιήθηκαν στους συμμάχους
του Λευκού Οίκου προτού δημοσιοποιηθούν, αναφέρουν ότι μια στρατιωτική εισβολή θα μπορούσε να ξεκινήσει από τα μέσα Ιανουαρίου έως τα μέσα Φεβρουαρίου.

Η Ουκρανία παρακολουθεί επίσης την πιθανή χρήση παραπληροφόρησης από τη Ρωσία. Ξεχωριστά, ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την Παρασκευή ότι οι αρχές πίστευαν ότι οι ρωσικές ειδικές υπηρεσίες σχεδίαζαν ένα πιθανό επεισόδιο για να προκαλέσουν σύγκρουση.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε την Πέμπτη ότι η κοινότητα των πληροφοριών των ΗΠΑ δεν έχει κάνει εκτίμηση ότι οι Ρώσοι, που έχουν συγκεντρώσει περίπου 100.000 στρατιώτες στα σύνορα της Ουκρανίας, έχουν αποφασίσει οριστικά να προχωρήσουν σε στρατιωτικές κινήσεις.

Πηγή: CNN, NBC, AP